sobota 24. března 2012

Mělník počtvrté

Tentokrát jsem si vybral neděli, abych poznal atmosféru města sváteční. A taky proto, že se mi to hodilo. Město jako je Mělník, vypadá jinak ve všední den, jinak v sobotu, jinak v neděli. Jistě, domy stojí na svém místě, ale v neděli je ve vzduchu něco jiného, zvláštního. Ač český národ bývá označovám jako hodně ateistický, jenom pobyt na prostorném náměstí je až povznášející. Ve vinotéce ovšem mají zavřeno, takže se budu muset obejít bez důležité inspirace.

Skončil jsem minule v Jungmannových sadech. Jsou zde tři zajímavé stavby. Tyršův dům, gymnázium a obchodní škola. Taky jsem se dostal k řece, bez pohledu zdola by vizuální poznání města bylo ošizené.

Sluníčko se postaralo o teplotu skoro ne březnovou. Však jsem se večer dočetl na Facebooku, že bylo horko. Ještě že ho máme, tedy facebook.

Po třech návštěvách jsem se ujistil, jako na jiných místech, že k tomu, abych mohl říci, že už to tu znám, chybí strašně moc. Ale život je tak krátkej, že musím být rád i za tři dny. Určitě tu nejsem naposledy, už jenom kvůli skutečnosti, že z Prahy na Kokořínsko musím tudy.

Většinu starých fotek jsem okopíroval z publikace Jana Kiliána Zmizelé Čechy – Mělník (Paseka 2007). U zbývajících uvádím odkaz.

Jungmannovy sady
Rudolfova nemocnice,
Vystavěná roku 1882. Pro 45 nemocných. Časem kapacita nestačila, nemocnice se přestěhovala jinam a zde vznikla Obchodní škola. Dalo mi dost práce, než jsem pochopil situaci v Jungmannových sadech. Až jsem z toho snědl celou svačinu.


Gymnázium, Tyršův dům
Čas příliš nezměnil vzhled stánku sokolů, o gymnáziu se to říci nedá.


školy

Budova bývalé nemocnice už slouží vzdělávání.


Obchodní škola, gymnázium
Zde se podoba budov dost blíží dnešnímu stavu. Snad je zajímavý domek na levé straně. Kde je mu konec?
Nevím, z kterého roku stará fotka je, našel jsem ji na adrese:


Budovy v době první republiky. Nalevo zástavba zmizela, napravo odešel do historie Hrdinův lis před Tyršovým domem.


tank
Ještě jedna vzpomínka. Po druhé světové válce se usadil v Jungmannových sadech obrněnec sovětské výroby. Památka na osvobození sovětskou armádou v roce 1945. Po roce 1989 byl odvezený do muzea.


nároží ulic U tanku a Legionářů
Na snímku z počátku 20.století je cedule se zákazem rychlé jízdy cyklistů. Radní se tehdy starali o klid a bezpečnost v ulicích. Chtěl bych vidět, čemu říkali rychlá jízda.


Ulice Legionářů
Pohled na stráň pod zámkem, kde je zřetelná cesta, vedoucí k vile Karola.


Domek židovské rodiny Löwy. Kdysi zde stávala Labská brána, do roku 1940 domek, dnes je tu nic.


Pražská ulice
Nároží s ulicí Fibichovou. Už jsem minule jedno porovnání dělal, ale zde je lépe vidět úprava Pražské ulice před náměstím Karla IV.
Nevím, z kterého roku stará fotka je, našel jsem ji na adrese:


škola
Zdá se mi až neuvěřitelné, že tahle stavba zde stojí od roku 1876, prakticky ve stejné podobě. V povzdálí je drobná venkovská zástavba. Dnes je stavba součástí města. Už 136 let sem chodí děti zlobit učitele.


vinařská a ovocnářská škola
Dnes hlásá nápis Střední zahradnická škola. Bohužel se mi nezdařilo porovnat celou budovu směrem od jihu. Honosná budova uprostřed zahrad. V současnosti je kolem zástavba a celkový pohled na školu je nemožný. Tady je vidět, že dřívější hlavní vchod už není, a jak zahradníci si okolí školy dokázali upravit.


Rybáře
Po vyhlídkové cestě s nezapomenutelnými pohledy na zámek a Labe v pozadí s Řípem, za lepší viditelnosti i na České středohoří, jsem sešel dolů, do Rybářů. Nechal jsem si na konec tenhle bonbónek, protože pohledy na města přes mohutnou řeku, jakou Labe je, bývají oku lahodící.
Nahoře zámek, chrám, vila Karola, dole domky rybářů a převozníků, lidu od vody. Nikdy jsem nepatřil mezi společenskou smetánku, kdybych tedy žil tenkrát, asi bych se pohyboval zde dole.


Pohled na stejná místa jako u minulé fotky, ale těžkou některou z nich nezařadit.


Přešel jsem Labe, a jsem vděčný dávnému fotografovi, že mám co porovnávat. Nahoře vila Karola.
Nevím, z kterého roku stará fotka je, našel jsem ji na adrese:


Pohled z mostu. Mám to i s cedulí, která na staré fotce není. Tam je ovšem krásná lucerna. Odcházím zpátky přes most, kde mě čeká hospoda. Historický Viktorinův hostinec, který se mi, bohužel nezdařilo zařadit. V září 2010 jsem tu porovnával první fotky z Mělníka. Udělal jsem kolečko, dvě piva v onom hostinci jsem si zasloužil. Však do mě vjela, 20 Kč kousek.
Nevím, z kterého roku stará fotka je, našel jsem ji na adrese:


nádraží
Na závěr nádraží. Silnice je prázdná, ale je to jen náhoda. Lidi v plechových krabicích zatím ještě nepospíchali po víkendu domů. Ve všední den je zde hustý provoz. Mávám Mělníku šátečkem na pozdrav, chytil jsem místo u okýnka. Je tu hezky.



Facebook - Srovnávací fotky


Další srovnávací fotky z různých lokalit
 
















 







7 komentářů:

engelová řekl(a)...

Na vrchu není vila Karola,ale
Viktorinova vila sv.Julie
od významného architekta
Josefa Schulze,který postavil
Národní muzeum v Praze.

Václav Víšek řekl(a)...

Omlouvám se a děkuju za upozornění. Nemělo by se to stávat, když už něco zveřejňuju, ale stalo se. V text to opravovat nebudu, asi bych musel předělat všechno. Václav Víšek

eva řekl(a)...

To je teda vila Karola . Máte to dobře.

Jirka z Mělníka řekl(a)...

dobrý den, paní Engelová se spletla, jde opravdu o vilu Karola, kde v současné době sídlí městská knihovna. Zmíněná vila pana Viktorína je sice nedaleko, nicméně vám, fotografům za zády.

Anonymní řekl(a)...

Dobrý den, dozajista jde o Viktorinovu vilu, vila Karola je v těsném sousedství zámku v podstatě mezi Viktorinovou vilou a zámkem, je vidět na fotografii s lucernou a s cedulí Mělník. Viktorinova vila má věžičku, kterou vila Karola nikdy neměla.
Díky za Vaši práci, je SUPER :-)
Šulcová

Anonymní řekl(a)...

Dobrý den, dozajista jde o Viktorinovu vilu, vila Karola je v těsném sousedství zámku v podstatě mezi Viktorinovou vilou a zámkem, je vidět na fotografii s lucernou a s cedulí Mělník. Viktorinova vila má věžičku, kterou vila Karola nikdy neměla.
Díky za Vaši práci, je SUPER :-)
Šulcová

Jirka z Mělníka řekl(a)...

Omlouvám se za zmatky, došlo k nedorozumnění - pokud jde o fotografii, na které je rukou k domu na kopci dopsána věta "naše residence", tak to je samozřejmě tzv. Viktorínova vila... Vila Karola je na jiné fotografii výše, špatně jsem to pochopil. Paní Engelová má pravdu, pardon.