středa 3. března 2010

Radůza

Hudební skladatelka, textařka, harmonikářka, pianistka, kytaristka, zpěvačka. To je lidí, to už snad potřebují autobus, chtějí-li někde zahrát. Ten štáb!
Všichni, co mají štěstí a na koncert zpěvačky Radůzy lístek seženou, dobře vědí, jak to je. Všechno v jedné ženě. Žádný nováček na písničkové scéně. Viděl a slyšel jsem ji snad čtyřikrát, sál vždy našlapaný, lidé přicházejí za originálními písničkami a ne očumovat rádobycelebrity.
Zpěvačka nezajímavá pro bulvár, televizního legračního křepčení se nezúčastňující, zlatý nebo čerta starýho český slavík ji zjevně nic neříká. Má v sobě příbuznost s Hanou Hegerovou, Václavem Koubkem, sourozenci Ulrychovými a dalšími, určitě bych si na pár dalších vzpomněl. Víme o nich, že existují a tvrdošíjně se nepodbízejí obecnému vkusu. A mají své publikum, mají úspěch, asi se i dobře se uživí. Osobnosti.
Včera jsem navštívil její koncert ve Švandově divadle. Mimochodem rád sem chodím kvůli prostředí. Interiéry zde navrhl architekt David Vávra. Moc pěkné.
Mezi diváky má převahu mládež. Jako všude v kinech, divadlech, na koncertech. Rozhlédnu-li se pozorně, nejsem tu sám z mojí generace. Co jsem Radůzu neviděl, stala se z ní dvojnásobná maminka, radost ze svého mateřství nijak nezakrývá, naopak.
Její hravé texty plné obratů, ze kterých nečiší banalita. Kdysi zpívala Na Karlově mostě, kde ji objevila Zuzana Navarová, kritici šíleli, tuším, že i nějaké ocenění utrousili. Po pár letech jsem četl, že to už není ono, dřív to bylo lepší. Rádi by, chytráci, radili, kudy by se měla zpěvačka ubírat dál. Ona na ně kašle a jede si po svém, jak to cítí.
V džínách a tričku, na nohou kanady, protože, jak se tu přiznala, má tak velkou nohu, že dámskou obuv nesežene. Jak je jednoduché dělat výbornou muziku bez pozlátek.
Střídá hudební nástroje, klidně se dohaduje nahlas se zvukařem, doladí kytaru. S přídavky to bylo přes hodinu a půl pěkných písniček, které na Ráááádiích neuslyšíme.
Že dala do vystoupení všechno bylo vidět při posledním přídavku, kdy očima prosila, aby ji diváci už pustili domů. Fyzicky pravděpodobně zcela vyčerpaná.
Standing ovation, které na takových koncertech nebývá běžné, bylo včera večer naprosto zasloužené.

Žádné komentáře: