úterý 3. srpna 2010

Kralupy nad Vltavou

Pohled z vrchu Hostibejk.
Zřetelně je vidět, kolik "ukradla" z města úprava železnice v osmdesátých letech 20.století. Na letošní fotce je vidět štít domu, prvního vlevo od kolejí, který tu stál už v roce 1875. Celá Jungmannova ulice zmizela. A nejen ona.
Jako zaměstnanec Železničního stavitelství jsem se jako řadový zeměměřič na téhle "loupeži" zúčastnil. Dráha konstruovat potřebovala, byly i jiné koncepce, zvítězila tato, pravděpodobně nejjednodušší.

Fotku z roku 1875 jsem převzal z publikace Zmizelé Čechy - Kralupy nad Vltavou od Josefa Stupky. Vydalo nakladatelství Paseka v roce 2008.


Pohled z vrchu Hostibejk.

Je to skoro stejný pohled jako u předchozí fotky z roku 1875. Tohle je už podstatně mladší, ale pořád je starší než jsem já.
Starou fotku jsem převzal z knihy Města a městečka... 3.díl od Karla Kuči. Vydalo nakladatelství Libri 1998.

Náměstí


Těžko se tu hledalo místo, odkud bylo foceno v tom roce 1930, hlavně díky změnám, kdy kus města si přisvojila dráha. Přesně z toho místa se dnes fotit nedá, je nepřístupné. Tak aspoň dvě fotky.
Starou fotku jsem převzal z knihy Města a městečka... 3.díl od Karla Kuči. Vydalo nakladatelství Libri 1998.

Tady je druhá.
Fotku z roku 1923 jsem převzal z publikace Zmizelé Čechy - Kralupy nad Vltavou od Josefa Stupky. Vydalo nakladatelství Paseka v roce 2008


Pohled do Žižkovy ulice
Škola vzadu se zrovna opravuje, proto ten modrý kabát.
Fotku z roku 1909 jsem převzal z publikace Zmizelé Čechy - Kralupy nad Vltavou od Josefa Stupky. Vydalo nakladatelství Paseka v roce 2008.





Sokolovna
Na první pohled se tolik nezměnilo. Bývalo tu i kino, ze synagogy je cukrárna...

Fotku z roku 1901 jsem převzal z publikace Zmizelé Čechy - Kralupy nad Vltavou od Josefa Stupky. Vydalo nakladatelství Paseka v roce 2008.




Škola

Na nové fotce je vidět, že, že jsem nestál na stejném místě jako fotograf řed více jak sto lety. Nešlo to. Dávám porovnání sem, protože je, podle mého názoru, zajímavé.
Fotku z roku 1902 jsem převzal z publikace Zmizelé Čechy - Kralupy nad Vltavou od Josefa Stupky. Vydalo nakladatelství Paseka v roce 2008.


Facebook - Srovnávací fotky




Žádné komentáře: