pondělí 2. července 2012

Parníkem do Štěchovic

Do Štěchovic jsem s dětmi jezdíval. Vlakem z Braníka do Skochovic, počkali na parník a odjeli do Štěchovic, dali si oběd, cákali se ve studené Vltavě, čekali na zpáteční vodní spojení. Delší pobyt na parníku a koukání na říční hladinu, děti nezvládaly, nudily se a mohly se i pokusit rozebrat plavidlo. Občerstvení na lodi nebylo ani tenkrát nejlevnější.



Z parníku bych toho moc nenafotil, zůstal jsem u kola. Efektní záběry přes řeku nevycházely, vegetace je příliš bujná. Ve většině případů jsem použil staré fotky davelského fotografa Josefa Dvořáka. Na fotkách je adresa, kterou doporučuju otevřít, nádherná díla, z velké části pohledy z výšky a ty se mi srovnávat nedaří. Je těžké najít místo, kde pan Dvořák stál.



To nejlepší je v knize, kterou je dobré si koupit.


Leznice
Na levém břehu Vltavy pod obcí Trnová bylo občerstvení pro voraře už v polovině 18.století. Vyrostla zde výletní restaurace, která v letech 1922-23 musel ustoupit nové silnici. Byla postavena nová, která slouila jako restaurace až do sedmdesátých let 20.století. Těžko by se někdo hledal příjemné posezení při hustém automobilovém provozu. Minulost. Parník odplul, husy ve Skochovicích, odkud je foceno, též není vidět. Spíš se na hladině objeví labutě.


Měchenice
Křižovatka. Motocykl, který je na staré fotce, je pana Dvořáka. Chtěl jsem do oněch míst umístit svoje kolo, neměl jsem ho o co opřít.


Pekárna, cukrárna, kavárna, dnes restaurace u Čadilů.


Foceno blízko křižovatky se silnicí na Sloup. Moderní doba postavila telefonní budku, zastávku autobusů a smíšené zboží, kde se neprodává.


Davle
Foceno od Prahy, vpravo je silnice na Sloup, napravo je vidět kus školy.


Centrum městyse. Stromy povyrostly, stíní v záběru, zato ve vedru přináší příjemný stín. Za značkou parkoviště je vidět vchod do prodejny populárních davelských uzenin.


Prostor jako na minulém snímku, jen v opačném pohledu. Vpravo je roh ulice, která vede na starý davelský most, nejzajímavější asi je bývalá benzinová pumpa.


Pohled z mostu, starého silničního, který si v roce 1968 američtí filmaři vybrali pro natáčení Mostu v Remagenu. Na kopci postavili kostelík, po Davli se procházely americké uniformy, které se objevily dokonce v sovětském tisku jako důkaz kontrarevoluce. Po srpnové sovětské okupaci Američani raději odjeli film dodělat mimo naše území.
Na nové fotce už je vidět nový silniční most, kopec je značně upravený těžbou, vedle mostu je restauarce V pivovaře.


Pohled z mostu podruhé. Detailnější záběz restaurace V pivovaře a vyústění nového mostu. Tenkrát, v roce 1935, nebyla ještě v provozu přehrada ve Vraném, která zvedá hladinu i v Davli, mohly se tedy husy plácat v místech, které je dnes daleko od břehu.
Starou fotku jsem okopíroval z publikace Tomáše Dvořáka Pražské výletní restaurace, kterou vydalo Muzeum hlavního města Prahy v roce 2010.


Kuriózní snímek, kdy pukaly ledy a dopukaly až do ulic Davle.


Štěchovice
Skupina pracovníků se chystá pracovat. Vlevo je vidět hrana budovy poříčního dozoru, vzadu kus hotelu U parolodi. Nevěřil jsem v úspěch porovnání, ale vypadá to docela důvěryhodně.


Hotel U parolodi byl noblesní podnik s tanečním sálem. Přijížděli sem Pražáci, vystoupili z parníku a hospodu hned u nosu. V šedesátých letech dosloužil pod firmou Jednota. Dnes se tam prodává leckdy i šmejd.
Starou fotku jsem okopíroval z publikace Tomáše Dvořáka Pražské výletní restaurace, kterou vydalo Muzeum hlavního města Prahy v roce 2010.


Pohled hlavní štěchovickou ulicí.


Hlavní ulice městyse z opačného pohledu, než u snímku minulého. Dům s věžičkou býval obecním úřadem.
Starou fotku jsem okopíroval na adrese:


Vpravo nahoru se jede do Masečína, obecní úřad v detailu.
Starou fotku jsem okopíroval na adrese:


Kdysi škola, dnes úřad městyse, jak uvádí nápis na budově. Za oplocením vlevo se nachází pivnice. Příjemné posezení, možná proto, že bylo vedro. Dobré pivo, možná proto, že bylo vedro. Natočila mi ho usměvavá příjemná Vietnamka, která se k hostům chovala jako správná vesnická hostinská. („Jirko, neotravuj paní nebo ti už nenaleju!). Vrcholem bylo, že zde fungovalo wifi připojení.
Starou fotku jsem okopíroval na adrese:



Facebook - Srovnávací fotky


Žádné komentáře: