sobota 9. ledna 2010

Leden a sníh

Leden a napad sníh! To je senzace. Ne, vůbec se nechci pošklebovat lidem, kteří mají na starost uklízení sněhu. Myslím, že to co nám včera shůry poslali, se prostě uklidit nedá. Všichni můžou být připraveni jak skauti, je to téměř k ničemu.
Oni ti vtipálci a důrazní kritikové si nedovedou spočítat, kolik techniky by bylo potřeba na odklizení dejme tomu 20 centimetrů v Praze. Kvůli deseti dnům v roce? Víc to nebývá. Za co se to bude kupovat, kde to bude připravené, kdo to bude udržovat dalších 350 dnů v roce?
Budou to asi titíž lidé, kteří si s chutí půjčují peníze na dárky, na dovolenou a vůbec jim nevadí, že mají dárky a dovolenou dražší.
Napad sníh! Všechny televize nás utloukají záběry zasněžených silnic, měst. Osobně se podívám z okna a je tam totéž, co mi dramaticky líčí redaktor, který vypadá, jakoby se dožil něčeho, co tu nebylo od bitvy u Lipan.
Televizních kanálů přibývá, chtějí potravu. Momentálně mají sníh. Kdyby byl teplý leden, budou mít nedostatek sněhu.
Média září. Senzace - napad sníh!
Děti jsou nadšené, jak by ne. Ráno jsem si šel pro lahváče, všude krásná bílá duchna. Potkal jsem souseda Ludvu. Letos mu bude 78. Jsme v baráku jediní, kteří tu prožili dětství. Zářil:
"To je pěkný, viď! A to bejvalo v mým dětství normální. Tak to má bejt. A všude tady kolem se sáňkovalo."
Tak jsme se na sebe usmívali a v duchu vzpomínali, jak to bylo pěkný, když jsme se tu po ulicích proháněli na dřevěných sáňkách.
Není to hezké, že kromě malých dětí měli radost dva dědkové? Nebo už přicházíme do dětských let?

Žádné komentáře: