úterý 15. prosince 2015

Kouřim


Kouřim. Já přece nekouřim.
Co může napadnout potulného penzistu, který se vydá s foťákem do města, které bylo kdysi významné, historie na něj téměř zapomněla  stejně jako na slovanský kmen Zličanů, který tu kdysi kraj hodlal ovládnout.
Pokud by tedy zde hledal útulek jakýsi zarputilý příznivec nikotinu, je na omylu. Jde o hezké místo.
 Našel jsem pěkné stránky města Kouřimi.
http://kourim-radnice.cz/
Koho zajímá podrobná historie a všechno o městě, nechť si klikne na tento odkaz. Já bych jenom opisoval, což mi sice ve škole docela šlo, ale z puberty jsem už vyrostl, třebaže jsou známí, kteří o tom pochybují. 
Na té stránce jsem také našel hodně historických fotek. Nemají rok vzniku, ale připadaly mi dost zajímavé. U hotových srovnávaček, kde jsem zvyklý psát, odkud jsem je zkopíroval, budu toto uvádět jenom u těch, které mají jiný původ než na stránkách města Kouřimi.

Ze 4 bran, kterými se dalo vejít do města zbyla jen jedna. Je to tahle, která nese jméno Pražská. Pohled zvenčí, pokud přijdete z Prahy pěšky, zazobaní koňmo. Branou vidíme do města.



Tenhle pohled se naskytne poutníkovi, jenž projde branou a otočí se.





Jdu Pražskou ulicí směrem k Mírovému náměstí, Pražská brána se vzdaluje.
Starou fotku jsem okopíroval na adrese:
http://www.ak-ansichtskarten.de/ak/93-Postcards-World/9029-Czech-Republic/


Už jsem se doploužil k Mírovému náměstí. Těžko vybírat z několika historických fotek a tak jsem se tradičně rozhodl nic nevybírat, případný čtenář ať si virtuálně přikryje, co chce. Ústí Pražské ulice do Mírového náměstí měnilo léty svou podobu, zde jsou.
Starou fotku jsem okopíroval na adrese:
http://www.ak-ansichtskarten.de/ak/93-Postcards-World/9029-Czech-Republic/



Na levé budově je vidět nápis Okresní záložna hospodářská, jaký byl přesně její další osud, nevím, v současnosti vypadá, že je opuštěná.
Starou fotku jsem okopíroval na adrese:
http://www.ak-ansichtskarten.de/ak/93-Postcards-World/9029-Czech-Republic/



Při příležitosti 500.výročí bitvy u Lipan, tedy z Kouřimi nedaleko, instalovali kouřimští balvan Prokopa Holého, je zde dodnes. Četl jsem leccos o husitské době, od kalendářových povídek, kterými nás ve škole krmili snad i v dobré víře, filmů vynikajícího filmového režiséra Vávry, který byl ovšem schopný točit o čemkoliv, až po knížky od Ernesta Denise, Francouze, po kterém jsme pojmenovali v Praze i nádraží, později přejmenovali na Těšnov a pak zbourali. Právě z Denisova díla mám informaci, že v osobě Prokopa Holého měli Češi největšího vojevůdce v historii. Už u prvních husitských bitev byl Prokop zástupcem Žižkovým, po úplné slepotě Jana Žižky se prakticky stal hlavní postavou a po Žižkově smrti velel dalších 10 let husitskému vojsku, před kterým se třásla celá Evropa, která se ovšem neustále vzdalovalo myšlenkám Husovým, postupně se z vojska stala armáda žoldáků, která loupila v dobytých německých městech, tedy chovala se tak, jak bylo v té době běžné a v různých dobových kosmetických úpravách je stejné dodnes.
Jsem proti válkám. Četl jsem i román, fikci od Václava Kaplického, kde si pohrává s myšlenkou, že Prokop Holý u Lipan nezemřel a užíval si kdesi v ústraní, naloupeného měl dost.
Nechám stranou svou fantazii a vracím se do Kouřimi na Mírové náměstí, kde má Prokop Holý balvan.








Můj pohled se pomalu stočil po severní frontě Mírového náměstí a zde už je vidět vpravo sokolovna. Tedy bývalá, ale pivo žíznivému nalejou.
Starou fotku jsem okopíroval na adrese:
http://www.ak-ansichtskarten.de/ak/93-Postcards-World/9029-Czech-Republic/























Už dosti bylo sokoloven. Od ní vede ulice Kolínská. Toto je pohled směrem  k sokolovně.




Je čas se obrátit směrem jižním. Pohled na západní frontu náměstí trochu narušuje smrk, který tu neroste, jde o ozdobu vánoční.
Starou fotku jsem okopíroval na adrese:
http://www.ak-ansichtskarten.de/ak/93-Postcards-World/9029-Czech-Republic/


Tato stará fotka není příliš kvalitní, ale kvůli roku vzniku ji zařazuju.






A zde už je budova bývalé radnice, z níž je dnes muzeum, které je v dnešní situaci téměř utajené.



A vlastně totéž, je jen vidět, že jsem fotil v jiné době, auta jsou jiná.
Starou fotku jsem okopíroval na adrese: http://www.aukce-pohlednic.com/






Co za věž vyčnívá nad budovou muzea? No přece kostel svatého Štěpána a zvonice.



Aby nebyly záběry příliš fádní, objevili se zde sokolové.











Změnil jsem místo pozorování i úhel pohledu. Tady jde o západní frontu.



Tak s tímto jsem si dlouho nevěděl rady, dokonce jsem obtěžoval jakéhosi slušného místního občana, který také honem nevěděl. Myslím, že jsem to vymyslel správně. Svojí hlavou, je tedy nebezpečné srovnávačce věřit.



Následuje pár záběrů západní fronty Mírového náměstí, focené od jihu.












Chrám svatého Štěpána a zvonice ze severního pohledu. Třikrát.










Tytéž objekty od západu.



Starou fotku jsem okopíroval na adrese:  http://www.fotohistorie.cz/



A což takhle chrám svatého Štěpána od východu.
Starou fotku jsem okopíroval na adrese:
http://www.ak-ansichtskarten.de/ak/93-Postcards-World/9029-Czech-Republic/








Kaple Panny Marie Pomocné stojí mimo náměstí, kde jsem se v podstatě při své návštěvě Kouřimi potuloval.



Cestou od kaple jsem šel přes ulici, zvané Nové Město, hledím a vidím. Jméno Antonín Havlík jsem si přečetl, jinak nevím nic. Na nové fotce vlevo nahoře je podivný flek. To je kus mojí tašky, kterou jsem stínil sluníčko. Z toho plyne poučení, že já osobně nejsem fotograf úplně geniální.



Na závěr most, přes který se chodí na vlak do Peček. Mapa tvrdí, že jde o most přes Výrovku, staré fotografie mluví o Kouřimce. Dámy a pánové, dohodněte se.



Kouřim je malé město, chtělo by se říci městečko, ale ať si zdrobňuje, kdo má na to vzdělání. Rád jsem se tudy procházel. Mnou vytvořené srovnávačky jsou pořád na jednom místě, ale to je život.
Ještě se sem určitě vydám jenom na výlet, je tu fakt hezky. Vlastně už jsem kdesi zveřejnil svoje fotky, které mi vypadly z foťáku.
http://vencovyfotky.blogspot.cz/2015/11/27112015-kourim.html



Mnoho dalších srovnávacích fotek z různých lokalit lze nalézt zde.

Žádné komentáře: