středa 23. září 2015

Levín


Znak města se svatým Václavem a pohled na Levín na pozadí Sedlo.

Levín, německy Lewin, v minulosti i Lewyn. Město, či spíš městečko na kopci v divukrásné přírodě Českého středohoří. Zdaleka je vidět zvonice, vandráka i turistu vysloveně láká.
Byl jsem někdy před 40 lety taky zlákán a hned na to zklamán. Viděl jsem už jenom pozůstatky.
V roce 1843 633 obyvatel, všichni Němci, v roce 1921 431, z toho 22 Čechů, roku 1930 423, už 37 Čechů, v roce 73 obyvatel, je pravděpodobné, že počet česky mluvících stoupl.
Poloha sídla je taková, že zemědělci si zde moc neškrtli, už od 14.století zde působili hrnčíři. To je pár informací z publikace Karla Kuči Města a městečka v Čechách, na Moravě a ve Slezsku 3.díl (Libri 1998).
Podle informací od mé neteře se zde hrnčířská výroba zase rozjíždí.
Je div, že se tu uchovalo aspoň něco. Dole v údolí byla dokonce železniční stanice v 70.letech zrušené dráhy Velké Březno – Úštěk.
Levín má obrovskou výhodu, že člověku nikdy nemůže ujet autobus, žádný tady nejezdí. Dolů do Horního Vysokého je podle turistických šipek kilometr, podle mě půlka. Zdánlivě strašlivý kopec jenom straší. Když vylezu nahoru já, musí tam vylézt každý. Svou fotografii přikládat nebudu, protože tohle jsou srovnávací fotky a ne ukázka přestárlých krasavců.
Vyšlo mi počasí, kdo má rád krajinu, pochutná si, kdo rád jí, ať si svačinu raději vezme sebou. Nějaký náznak hospody tu je, ale nespoléhal bych se.
Fotek ze starého Levína je v publikaci Úštěcko na starých pohlednicích z vydavatelství Baron v Hostivici (2007) hodně, pro účely mého porovnávání se jich moc nehodí.
A tak předkládám 6 srovnávaček.

Náměstí nebo spíš, to co z náměstí zbylo. Uprostřed Linhartův hostinec, vpravo stará škola, kde sídlí obecní úřad nebo se to snad jmenuje úřad městyse.



Kostel Povýšení svatého Kříže z 18.století má zajímavou podobu. Kdyby nebyl zarostlý zelení, bylo by vidět, že se na něm pracuje, opravuje se. Mluvil jsem s jedním dělníkem, kterého zajímalo, co tu provádím. Krčil rameny nad skutečností, co všechno vzalo od roku 1946 za své. Bývalá radnice je dnes pěkně vidět, zvonice naopak.
Tady mi dalo hodně práce se zorientovat a kdoví, jestli se mi to skutečně povedlo.


Trochu jiný pohled na náměstí. Vpravo je ona radnice, ve které člověku někdy i nalejou, v Linhartově hostinci naopak ne. Vpravo je kousek kostela a škola alias úřad městyse je vidět též.


Kostel sám, dělníci, opravující jej, mají lešení na opačné straně, tohle se mi asi povedlo.



Bývalý Linhartův hostinec v detailu, vypadá tu, že někdo se pokoušel v dnešní době hospodu provozovat, zřejmě neúspěšně. Srovnávačka, která by mohla být i testem „kolik rozdílů vidíš?“ Zmizel komín, i prapor raději schovali.


Ještě jednu fotku jsem měl oskenovanou, krásný pohled na dům, nemohl jsem ho najít, zeptal jsem se dvou místních občanů. Dohodli se, že už je zbořený. Paní mi s úsměvem řekla „Měl jste přijet před 60 lety, my si tady jako haranti hráli, ale už to byla bouračka.
Když už jsem tady, vylezu ke zvonici. Vydrápal jsem se dokonce nahoru po schodech a pak jsem s radostí udělal ještě jedno srovnání. Pohled na město z hradu, tedy ze skromných zbytků, před sto lety asi byly zdi vyšší, což je na srovnávačce vidět. Taky jsem nemohl stát na místě, kde bych chtěl, protože bych si rozbil hubu. Vlevo je vidět hřbitovní brána a ta je na mé fotce trochu jinde. Ale dalo mi to dost tělesné námahy, přece to nevyhodím.
Hrad, na jehož zbytcích jsem poskakoval, zbořili husiti v roce 1422. On bratr Žižka měl svoje sídlo na vrchu Kalich, nedaleko odtud. Dokonce se psal i jako Jan Žižka z Trocnova a z Kalicha.


Sešel jsem dolů na autobus. Zde bývaly v Horním Vysokém kdysi lázně Jeleč, německy Geltsch, však Němci horu Sedlo nazývali Geltschberg. Těšil jsem se, že aspoň něco najdu. Jestli z lázeňských budov něco zbylo, pak je to mimo sezónu nepřístupné, zamčené řetězem, možná v letní sezóně, bývají tu tábory. Kvůli tomu sem těžko pojedu.
Jenom poznámka, lázně ztrácely význam už v 1.polovině dvacátého století, aby nebylo všechno jenom na odsun Němců.


Fotogenické okolí Levína je náramně. Zveřejnil jsem jakýsi fotografický výlet na Levín. Zde.




Další srovnávací fotky z různých lokalit jsou zde.









Žádné komentáře: