pondělí 17. března 2014

Blíževedly


Jak jsem popsal ve svém článku
vydal jsem se hlavně na výlet. Zchátralost mé tělesné schránky zavinila, že výsledkem je onen zmíněný článek a pak 10 srovnávacích fotek.
Mám tenhle zajímavý kraj rád. V roce 1971 jsem si splnil svůj letitý sen, ujít za 24 hodin 100 km. Konalo se okolo České Lípy tímto krajem a na skutečnosti, že tohle byl sice můj první dálkový pochod, zdaleka ne poslední. Tak mě krajina dostala.
Loni na podzim jsem byl v Dubé, sem do Blíževedel je to vlastně jenom skok. Vesnice, v 19. a první polovině 20.století německá. Kdysi městečko, nad ní ční vrch Ronov se zříceninou hradu, kousek od vsi jsou zbytky hrádku Hřídelík.
Přicestoval jsem s knihou, na kterou bych málem potřeboval nosiče. Úštěcko na starých pohlednicích, pěknou publikaci vydalo nakladatelství Baron v roce 2007.
100 let staré pohlednice přímo lákají k návštěvě, teprve při zpracování v terénu a u počítače se zjistí, že mnohé jsou sice pěkné, ale nejsou to fotky, ale díla zručného kreslíře. Málokdo je tam geniální, aby beze zbytku nahradil fotku.

Leccos jsem napsal už předem v blogu, takže příliš komentářů sem nebudu vkládat, což pro případné čtenáře bude úleva.

Náves, náměstí, těžko říct. Je to důležité? Pravá strana, která vypadá, že se léta zastavila, levá zcela jiná. Co překvapuje, je sloup Nejsvětější Trojice. Přečkal zde všechny společenské změny a podle toho, jak jsem kolem čuchal, zůstal na svém místě včetně takových maličkostí jako jsou patníky kolem.


Pohled na sever, kde je v pozadí vidět zvedající se svah na Ronov.


Kostelní ulice ke kostelu a k Ronovu.


Pohled na Markplatz, jak je v publikaci psáno, od východu, odtud se přijíždí z Litic, přes které jsem tenkrát šel zmiňovaný dálkový pochod. Zde jsou dobře vidět změny, které po druhé světové válce Blíževedlům nejvíc ublížily.


Farní kostel svatého Václava.


Sloup Nejsvětější Trojice zblízka.


Jiný pohled na náměstí od východu.


Kostel svatého Václava zblízka.


Kostel svatého Václava z povzdálí.


Hostinec U dráhy zůstal hostincem, jeho dnešní název jsem zapomněl, dokonce i si ho zapsat.




Jiné fotky




2 komentáře:

Anonymní řekl(a)...

Tuším, že Hospoda pod Ronovem......
a moc děkuju za Vaší skvělou práci.
Zdravím z Kalovic, někdy se zastavte...
klimajan@volny.cz

Anonymní řekl(a)...

Pěkné srovnávačky z mě velmi milého kraje. Chodím tam už dlouho a rád. A i těch pivovarů co tam bylo a v Graberu mlíkárna velká ...