středa 30. října 2013

Dubá 2.část


Ani netrvalo dlouho a plním svůj plán.
To je divná věta, většinu svého života jsem slyšel, jak plníme plán. I já se zúčastňoval plnění plánu a socialistických závazků. Když se nesplnilo, nebyly prémie. Aby byly prémie, splnilo se vždycky, když ne, zakouzlilo se s čísly a socialismus dál zkvétal.
Už jsem se zase rozkecal. Vylezlo sluníčko málem letní, snad bratři měsíčkové něco popili a říjen usnul, tak ho zastoupil srpen.
Když jsem odpoledne  odjížděl autobusem z Dubé, měl jsem radost, podařilo se mi porovnat všechno, co jsem měl v plánu. Prémie? Chacha. Snad trochu radosti, pokud se moje snažení bude někomu líbit.

Staré fotky jsou komplet okopírovány z publikace Stanislava Dulíka Dubá a okolí na starých pohlednicích, kterou vydalo nakladatelství Baron v roce 2009.


Jako minule začínám na stejném místě, na kopci nad městem, ovšem v 1.části jsem napsal, že tudy se přijíždí od Mšena. Není to pravda, už podle názvu ulice Českolipská, se zdá, že silnice vede z jiného města. Nebudu to v minulém článku opravovat, těším se, že mi někdo vynadá a já se budu moci omluvit.
Na staré fotce je vidět dostavník, jezdící od roku 1841 na trase Praha – Rumburk. Jednalo se o rakouské mocnářství.


Kousek pod minulou fotografií stála zde, tehdy v Schillerově ulici, restaurace U Šafářů, kde byla i noclehárna Klubu českých turistů. Po záboru Sudet ji vlastnila Emilie Spiegler, dnes Číňani.


Pohled od hotelu U Slunce (roh vpravo) směrem k České Lípě. Několik podobných záběrů jsem porovnával už minule, přesto se mi dnešní srovnání zdá zajímavé.


Hotel U Slunce. Podle vozidla stavební firmy zřejmě barák definitivně nespadne. Prý tu bývala vynikající kuchyně.


Kráčím Českolipskou směrem k Masarykovu náměstí, otočím se, hotel U Slunce v povzdálí a vlevo, málem jsem se polekal, že by tu nebyl žádný panelák. Tam býval krámek s módním prádlem Gisely Peschlové.


V tomto domě na dnešním Masarykově náměstí prý odjakživa ubytovávali. Postupně se jmenovali Zur Stadt Wien, Rathaus, Schubert, po válce Beránek, dnes?


Východní fronta Masarykova náměstí, dům vpravo býval okresní nemocenskou pojišťovnou, po válce pobočkou Punčochářských závodů Elite Varnsdorf.


Masarykovo náměstí, vlevo sousoší Nejsvětější Trojice z roku 1726.


Z náměstí vede Poštovní ulice, otočíme-li se, vidíme radnici.


Poštovní ulice, skoro tentýž pohled, leč z jiného úhlu, z jiné doby. Vzadu je vidět ulicí Jana Roháče Velký Beškovský vrch.


Poštovní ulice, pohled směrem ke škole.


Školní ulice. Vpravo býval hotel Panský dům, dnes je zde pošta a jiné.


Přešel jsem Českolipskou ulici a z Dlouhé se dívám zpět do Školní. Panský dům je vlevo. Od minulého týdne listí na stromech prořídlo. Tohle jsem nemohl dát dohromady, až jsem si uvědomil, že dům uprostřed, kolem něhož je průhled na náměstí, je ubouraný, přestavěný.


Podobný záběr předešlému. Roubenka padla kvůli rozšíření hlavní, Českolipské ulice.


Podél Českolipské směrem na Mělník stojí kostel Nalezení svatého Kříže. Na tomto záběru už se podepsalo 21.století. Na zábradlí schodiště stávaly sochy svatého Václava a svaté Ludmily. V září 2000 je někdo ukrad. Vlastně to byl konec 20.století, teď už se nekrade.


Parádní dům čp.271 na Českolipské ulici, v němž býval v době okresu Dubá katastrální úřad, byl očesán o všechno zajímavé. A ještě mi tady nastavěli silniční ukazatele.


Vracím se do Dlouhé ulice. Evangelická fara Jednoty bratrské.


Škola se rozšířila. V roubenkách sídlila Krajská správa ochrany památek v Ústí nad Labem. Záměr byl stavby přenést, bohužel z toho sešlo a já nevím proč.


Tyto tři roubenky zůstaly. Bývalo jich v Dubé víc, ale…Svět se mění.


V Dubé byly na Liběchovce tři rybníky. Tenhle byl nejvýše, také dopadl ze všech nejlíp, zachovalo se nejvíc. Jmenoval se Cihelný, ale říká se mu Mrázák podle Leopolda Mráze, dlaždiče a obyvatele malé Strany, ne té pražské, ale zdejší dubské. Kde se můžou pochlubit, že se rybník jmenuje podle dlaždičovi?


Bývalý chlapecký chudobinec za Kostelním rybníkem.


Na závěr jsem si nechal tři srovnání se stavem, kdy Dubá patřila k Hitlerově říši.
Pohled Českolipskou ulicí. Sluníčko jsem sice měl za mraky, přesto bylo tak silné, že jsem těžko v počítači dával výsledk dohromady. Nakonec jsem použil černobílou verzi, snad je něco vidět, stará fotka také není nejkvalitnější. Chtěl jsem zde drovnání mít.
Vlevo je vidět roh restaurace, kterou jsem ukazoval už na začátku článku (Čína). Pod ním býval dům s poněkud neobvyklým sedlovým vikýřem, který patřil Wilhelmu Kailovi, obchodníku se železným zbožím, jenž byl předkem bývalého prezidenta Václava Klause z matčiny strany. Toto prosím není z mé hlavy, opisuju z publikace. Dům byl zničen v roce 1945 projíždějícím sovětským tankem, jehož řidič zaspal.
Ještě maličkost. Nacisti slavili zřejmě nějaký svátek. Připomněl jsem si, jak většina z nás věšela nerada na okna praporky se srpem a kladivem, ale věšela. Sudeťáci, zblbnutí propagandou, považovali Hitlera za osvoboditele z české poroby. Vůdce dal většině sudetských mužů možnost padnout na východní frontě. Nevím, jak komu, ale mně se nechce soudit.


Doufám, že mě nikdo nebude považovat za propagátora nacismu. Jenom porovnávám včera a dnes a v roce 1938 to před hotelem U Slunce vypadalo takhle.


A ještě Masarykovo náměstí. Jednotka SA.



Končím procházku po městě Dubá. Když vezmu, jak je město malé, podařilo se mi toho dost. Přeju městu a nejen jemu, aby se už nikdy neopakovaly historické trable z 20.století.
1.část srovnávacích fotek z Dubé je na adrese:





Žádné komentáře: