pátek 14. listopadu 2014

Kolíne, Kolíne


Kolíne, Kolíne, stojíš v pěkné rovině.
Co by mohlo jiného napadnout Pražáka, který mnohokrát městem projížděl, často tam přestupoval na jiný vlak, ale téměř nikdy nebyl Kolín cílem cesty.
Asi mají kolínští smůlu, možná štěstí, že mají svoje město skutečně hlavně pro sebe. Návštěvníci, kteří Kolín objíždějí, dělají chybu.
Kolín byla a je rychlíková stanice, vlak přijížděl do nádraží a na perón se vřítili prodavači piva a horkých párků. Stalo se, že cestující dostal pivo, vlak se rozjel, prodavač zuřil, že nedostal zaplaceno nebo naopak, cestující jenom zíral, jak se od něj vzdaluje zboží, které právě zaplatil.
Tato služba už dávno nefunguje, ale to je jen dávná vzpomínka, jednou jsem zaplatil pivo, dostal ho a bylo tak odporné, že jsem ho ještě z okna vylil. Ve stanici.
Vyrážím do Kolína, protože jsem obdržel mailem spoustu historických fotek. Paní mně neznámá mi je poslala, obrázky jsem si uložil, ale mail někam zmizel, tak vlastně ani nevím od koho jsem byl obdarován. Už proto jsem se rozhoupal a do Kolína zajel.
Z nádraží jsem šel do neznáma, všechno bylo pro mě novinkou. A to je vlastně ta pravá turistika, že?
Už jsem tu byl třikrát, objevil jsem, že lepší vystupovat na zastávce Kolín město, prostě poznávám město, bezesporu významné, snad trochu nespravedlivě zastíněné nedalekou Kutnou Horou.
Chodím po městě a je mi příjemně. Co bych si ještě mohl přát. Teplý listopad, můžu si v klidu posedět na lavičce, pokud mě únava zmáhá. Těším se, že se dostanu i k Labi, na ostrov, který láká podzimními barvami.
Všechny historické fotky jsem nepřebral od neznámé dárkyně, ale z dalších pramenů. 
http://www.fotohistorie.cz/
http://www.ak-ansichtskarten.de/ak/93-Postcards-World/9029-Czech-Republic/
http://www.aukce-pohlednic.com/
Všechny 4 prameny se prolínají, některé fotky se vyskytovaly ve 2 či 3, těžko pak říci, odkud jsem starou fotku převzal.
Nakonec je to všechno jen hra, aspoň já to tak beru, doufám, že i případní čtenáři.


Jako už obeznámený poutník vystupuju stejně jako většina cestujících na zastávce Kolín město.
Kousek, málem by se chtělo napsat kousíček je to k nově omítnuté sokolovně. Protože se snažím dodržovat proporce podle historické fotky, uřízl jsem v tomto případě sokola, který býval na všech sokolovnách, ale jen málokde se uchoval v plné kráse. V Kolíně zůstal a já ho uřízl. Ale jak říkám, je to pár kroků od vlaku, kdo chce, může si najít čas a podívat se, protože ani procházka po městě není k zahození.


Pokud někdo rozhodne projít po městě, nechť se nenechá odradit. Podle toho, co jsem se dočetl, zde bývalo Mariánské náměstí, z něhož se stalo náměstí Republiky. Na rohu náměstí a Sokolské ulice stojí dům, kde mám u fotky z roku 1945, že zde byla OVS - tedy Obvodní vojenská správa.


V letech socialistického budování se s prostorem nijak nemazlili. Vzniklo náměstí, kde příliš krásy není k vidění. Trochu jsem se zorientoval podle zadního domu v pravé části snímku. Kolem rohu objektu z minulého snímku se mi naskýtá tento pohled. Ruku do ohně bych nedal za přesné určení mého stanoviště, ale charakter náměstí včera a dnes je zřejmý.


Na rozloučenou s náměstím Republiky ještě jednou objekt OVS.


Pražská ulice, pohled směrem ke Karlovu náměstí.


Přišel jsem na historické Karlovo náměstí a zde se zdržím hodně dlouho. Motivy se pochopitelně opakují, ale jak je mým zvykem, nerad vyhazuju třeba i porovnání stejných objektů. Každý je nějak zajímavý, kdo nechce, nemusí se dívat.
Zde je pohled od severu k jihu. Vlevo radnice, podoba z roku 1887, uprostřed kašna z roku 1870, vedle ní morový sloup z roku 1682.


Na severovýchodním rohu, odkud vychází ulice Kutnohorská, stával hotel Modrá hvězda, v roce 1926 zde postavili Městskou spořitelnu, budova měnila účel, dnes slouží městskému úřadu.


Severní fronta náměstí s radnicí vlevo. Možná měli zrovna po volbách, u nás v Praze před nedávnými volbami sliboval kdekdo, že Prahu uklidí, zatím se v ulicích s košťaty neobjevili. Ale není všem dnům konec, možná už se pomůcky na úklid připravují.


Severozápadní roh náměstí. Hned čtyřikrát po sobě.








Tady nad trhovci stojí Jan Hus, od roku 1913 do roku 1941.


Vlastně totéž, jen detailněji.





Pohled k severovýchodu. Dvakrát.





Severní fronta náměstí z Kouřimské ulice.


Severovýchodní roh náměstí od západu.


Pohled na radnici po západní frontě domů.


Asi zajímavý pohled napříč náměstím od severozápadu k jihovýchodu, kde je pěkně vidět bývalý hotel U modré hvězdy, pomník Jana Husa a věž chrámu Svatého Bartoloměje


Pohled na severozápad.


Pohled na jihovýchod.


Kašna zblízka, mohl bych napsat, ale ze srovnávačky mám velkou radost. Jsem rád, že se mi povedlo porovnání téměř na fous. Možná, že případní čtenáři zrovna tuhle věc minou a řeknou "No, kašna..." Chtěl bych všechny srovnávačky dělat takhle, hodně lidí mi říká, že je to jedno, hlavně že zhruba pohled je stejný, že zbytečně blbnu. Výraz blbnout mě provází celým životem, těžko už s tím přestanu.
Úplně jsem zapomněl podotknout, že objekt vpravo na historické fotce je pomník Jana Husa.


Srocení davů před radnicí.


Odešel jsem z Karlova náměstí, už jsem tam začínal být podezřelý, vystupuji ulicí Karoliny Světlé směrem k chrámu svatého Bartoloměje a jeho zvonice. Dvakrát, prosím.





Na křižovatce ulic Karoliny Světlé a Kouřimská se otáčím a dívám se zpět. 



Jsem nedaleko chrámu svatého Bartoloměje. Jak píšu vpředu, coural jsem se Kolínem už třikrát, rozhodl jsem se, prozatím tento soubor ukončit. Stránka, do které obrázky s mými komentáři (pindami) vkládám, začíná zlobit při asi 30 obrázcích. Možná je to vina mého prastarého computeru, kterého se nehodlám z nostalgie zbavovat. Chudák malinkej, tolikrát už mě naštval.
Už mám zpracované další srovnávačky a myslím, že zítra, jestli ráno procitnu relativně zdráv, do Kolína pojedu.

2.část


Snad jen, že jsem něco při procházkách nafotil

A taky, že srovnávací fotky z jiných lokalit jsou zde



















1 komentář:

mih řekl(a)...

Děkuji za milý článek. Díky tomu, že poslední roky část léta trávím v nedaleké Kutné Hoře, Kolín jsem už pro sebe také objevila. A musím vám dát za pravdu, je to město, které jistě stojí za návštěvu. Procházka kolem Labe je tam obzvláště pěkná.