čtvrtek 30. října 2008

Nenadávejme si do hyen

a podívejme se do zrcadla... Hyena je krásné a užitečné zvíře.



Pan prezident mě ujistil, že se o své miliardy v bankách nemusím strachovat, na kole nechci v tomhle počasí jezdit ani já. Vzdělávám se..


Hyenismus je strašný výraz. Hnusem se třesu.


Hyena je lovec. Zvířata jsou už taková, že loví jenom kvůli obživě. Nasycená si lehnou a pospávají.


Lev je silnější než hyena a ta může lovit, pokud se někde hladový král zvířat nemotá. Ale lovit umí. Hyena uloví a musí konzumovat hodně rychle. Prý ze strachu, že se objeví lev a kořist hyeně sežere. Podívejme se!


Hyena, jak rychle žere, je pak celá špinavá od krve a vypadá neesteticky. Nám, lidem, se takový ukoptěnec nelíbí. Hnusí se nám.


Lev je nejsilnější, žrádlo uloví bez problémů. Vůbec neloví nejlepší kusy z utíkajících antilop, ale srazí tu nejslabší. Přece se nebude honit. V klidu, protože na něj si nikdo netroufne, se nažere. Nacpe si nácek, odvalí se od zbytků a spí. Jak to známe ze ZOO.


Hyenu příroda obdařila schopností sežrat všechny možné zbytky i s kostmi, třeba právě po lvech. Sežere i mršiny a nemusí se honit za čerstvým. Tak se stane, že uklidí i po králi zvířat a zbytky nezůstávají. Chytře vymyšleno. Příroda či stvořitel nejsou hloupí.


Nám se ekluje, že žere zbytky, ale sami velkými auty jezdíme do hypermarketů, kde kupujeme super levné drůbeží uzeniny, které se snad dělají ze zbytků po úklidu drůbežárny. Není velkým tajemstvím, že obchodní řetězce ze západní Evropy tu prodají všechen možný šunt, který by doma museli vyhodit. Spořivý český zákazník to koupí a pak si dobrotu připraví na zahradním grilu.


Hyena zabije i člověka. No, člověk je z masa a kostí a hyeně právě tohle chutná. Ostatně ani hladový lev nepohrdne člověkem a nic se neohlíží na skutečnost, že dotyčná potrava může být vysokoškolsky vzdělaná. Je rád, že se nemusí štvát za antilopou.


Hyena prý vydává příšerné zvuky. To ovšem říkají lidi. Zrovna oni mají co kecat!


Lev je krásný, lev je vzor statečnosti, bojovnosti. Lva si dáváme na prapory, na státní znaky (někdy ho dokonce zdobíme dvěma ocasy). Po lvech se jmenují sportovní kluby. Kdyby vydávala zvířata společenské časopisy, bude na křídových obálkách playboy lev. Místo našich blonďatých krásek, které jsou tak nádherné, že se oči raději stočí jinam a pohlédnou na normální živou ženskou.


Vím, že jsou jiné příklady. Přesvědčeni o někom, že je neskonalý hajzl, řekneme o něm, že je svině. Přitom svině je užitečná. A jak!


Nechme svini sviní, obhajuji hyenu.


Nadáváme si do hyen v situacích, které nemají s tímto tvorem nic společného. Co má společného s hyenou fotograf, který zvěční polonahou celebritu a vezme za to prachy? Vyfotí politika, který ráno odchází od milenky a ten má pochopiteně vztek. Fotky se dostanou na první stranu tiskoviny a my to kupujeme. Co s tím vším hyena?


Mají si dát známé osoby pozor? Mají. Ne, žádná velká lítost, ale chápu některé reakce. Být na jejich místě, s chutí bych takového ksindla kopnul do... no!


Politik ve vysoké funkci se těžko schová, ale je tolik vynikajících lidí z mnoha jiných oborů, o jejichž soukromí veřejnost nic neví. Čím to asi je?


Fotograf a jeho rodina taky chtějí jíst? Ale tohle se neprovozuje pro obživu, na tu není třeba tak velký balík peněz. Za tyhle peníze se kupují pitomosti. Co bychom čekali od člověka provozujícího takovou činnost.


Po hyenách zůstává v přírodě pořádek, hyena sežere na rozdíl od jiných šelem totiž všechno. Co zbyde po novinářích, fotografech živících se tímhle svinstvem? Nesmím zapomenout ani na čtenáře, bez nich by tenhle "hyenismus" nebyl. Stohy zbytečně potištěného papíru, se kterým se dnes pro jeho kvalitu nedá ani utřít zadek.


Neutrácím, šetřím. Chci si jednou koupit fotbalový klub. Bude se jmenovat FC Podolské Hyeny.










Text byl zveřejněný 30.10.2008 na Respekt blogu. Do 1.9.2010 si ho otevřelo 2258 čtenářů, z nichž 38 se líbil. Na blog Týdne byl přesunut 16.10.2010.














BLOG TÝDEN

Žádné komentáře: