pátek 2. května 2014

Tábor 1969/2014


Na velké kopce už nevylezu, tak se toulám po historii, další důkaz mého zmoudření. Počet let na mém kontě povážlivě roste, prsty dávno nestačí, přišel čas, kdy se můžu potulovat po stopách svých a je to historie.
Na jaře 1969 jsem si koupil foťák, A pustil se do fotografování s myšlenkou, že ze mě bude brzy slovutný umělec. Člověk míní…
Současná technika a čas důchodce se spojily, objevil jsem v kredenci negativy a hledím na svoje výtvory. Už jsem porovnával fotky samozřejmě z Prahy. Něco málo v Litoměřicích, nedávno ve Voticích, kudy jsem projížděl 15.července 1969 na kole do Tábora.
Pracovali jsme tenkrát na zaměřování podzemních prostor ve starém městě. Snad je promlčené, jak jsme dodržovali pracovní dobu. Oficiálně jsme vyjeli v úterý ráno, skutečně až ve středu a psal se cesťák. Kradli jsme? Ano, přiznávám se.
Jako mladý blázen jsem vyjel z Prahy v úterý ráno na kole, projel krásnou Českou Sibiří, dojel do fotogenického Tábora. Tam jsem fotil. Podle negativů jsem spáchal 55 fotek, na které se kupodivu dobře kouká, možná líp než na dnešní digitální krásu.
Na stará kolena jsem se zase do Tábora vydal, tentokrát vlakem. Loni  jsem porovnával spoustu fotek z archivu firmy Šechtl & Voseček, v hlavě jsem stále nosil myšlenku na svoje staré fotky.
Všechno se nedalo použít, leccos zarostlo, hlavně kolem Lužnice, jiné se nezdařilo z různých důvodů. 34 srovnávaček jsem vytvořil. Největší problém byl najít místa tehdejšího focení, podle negativů jsem věděl, v jakém pořadí jsem místa objížděl, ale stejně po 45 letech to byla makačka na bednu. Určitě zajímavá, když jsem končil, přesně jsem věděl, kudy mě kolo vedlo.
Moje kdysi umělecké ambice jsou dávno v zaprášených krabicích, ale jako dokument tehdejší a dnešní doby jsou porovnání snad k něčemu, jestli ne, ani do kontejneru s nimi nemusím.

Vydávám se po stopách svých ve stejném pořadí, jen něco je vynechané. Jednu výhodu tenhle můj soubor má, nemusím uvádět, od koho jsem staré fotky okopíroval, jsou z mého tehdejšího foťáku.


Přijel jsem od Prahy, musel jsem narazit na Jordán. Rybník. Je v rekonstrukci, ale vypadá to, že je zrovna napouštěn. Stavělo se tady, ale snad se Jordán znovu stane místem rekreace táborských občanů.


Fotím z náměstí F.Křižíka. Asi mě tenkrát zaujal dům s věžičkou, dnes je trochu v závětří rušné křižovatky, nedávno zrekonstruované.


Cestou ulicí Na Parkánech jsem slezl z kola kvůli uličce, která nese jméno Koželužská.


Pohledů na údolí Lužnice jsem udělal tehdy více, ale jen tento se mi jakž takž podařilo porovnat.


Ulicí Čelkovickou vylézám zpět na křižovatku náměstí F.Křižíka.


Pohled z Pražské ulice směrem na Žižkovo náměstí s kostelem Proměnění Páně na hoře Tábor.


Pražská ulice směrem od náměstí.


My měli v blízkosti Střelnice kancelář, kam jsem asi uložil zavazadla, než jsem se vydal na další potulku. Ulice Střelnická, která se dokonce rozvětvuje, mě zřejmě zaujala.


Hodně se změnila Střelnická ulice, málem jsem zabloudil.


Ještě jednou Střelnická, nahože vyčuhuje vršek Střelnice.


Pohled na západní frontu Žižkova náměstí. Pokud by se někdo divil vyrostlému stromu uprostřed náměstí, tak jde o velikonoční výzdobu, strom s barevnými fáborky.


Z náměstí vede ulice Křížková, vlevo je vidět nároží s ulicí Radnická a kouká tam kousek cedule koňského řeznictví U Čadilů. Pochutnal jsem si, dokonce tam pro svačinu zrovna byla městská policie.


Na náměstí Mikuláše z Husi je kostel Narození Panny Marie. Dívám se z ulice Arbeiterovy.


Ulice Zahradnická. Na svém profilu na Facebooku jsem už tohle zveřejnil, nejdřív mě zaujala stará fotka, poté i porovnání, kde jsem se podivoval zmizelému kočárku.


Z Tržního ulice vede ulice Dlouhá, to je ta vpravo, doleva vede Hrnčířská a úplně vlevo Špitálská, kterou na fotce jenom tušíme.


Ulice Hrnčířská směrem k Žižkovu náměstí.


Dlouhá ulice, vlevo Zahradnická, jak hlásají nápisy na obou fotkách.


Stojím v Holečkových sadech a fotím vchod na náměstí Mikuláše z Husi. Opravili schody.


Holečkovy sady.


Opět Holečkovy sady. Fascinuje mě, že stromy ani příliš nevyrostly. Za 45 let jsem ale ani já moc nevyrost, spíš naopak.


Pohled z Holečkových sadů na hrad Kotnov i pivovar. Táborské pivo… určitě jsem ho též pil…


Ulice Filipovská směrem k náměstí Mikuláše z Husi. Vlevo základní škola.


Ulička jménem Křížová.


Tahle ulička se jmenuje Soukenická, je zřejmá křižovatka s Křížovou.


Známý pohled na součást hradu Kotnova.


Hrad Kotnov detail.


Ulice Vodní, směřující k Žižkovu náměstí.


Žižkovo náměstí, kostel Proměnění Páně, vpravo restaurace Beseda, která se tehdy jmenovala U Lichviců. Občas, spíš každý večer jsme tam chodili na pivo. Možná dokonce táborský.


Pohled na část severní fronty Žižkova náměstí. Před restaurací Beseda stojí sám Jan Žižka.


Konec Pražské ulice před náměstím. Stará i nová fotka je pořízená ve všední den, stará ovšem v půlce července, kdy by tu měl klokotat turistický ruch, tenkrát nějak neklokotal.


Pražská ulice od divadla směrem k náměstí.


Záběr z podobného místa jako u předešlého snímku. Vlevo je policie, na obou fotkách se objevila střecha policejního vozu, pardon, tehdy to byl vůz veřejné bezpečnosti.


Z Pražské ulice vede Kožešnická. Trochu jsem tu lítal, než jsem pochopil že je všechno mírně upraveno.


Lucínova ulice. Dům je zajímavý tím, že jsme tu tenkrát měli kancelář, spali jsme tam a hodně hráli maryáš. Neměl jsem tu stálé pracoviště, jenom si mě půjčovali příležitostně, když bylo moc práce. Často proto, že potřebovali třetího do maryáše. Někdy jsme se těžko dostávali kvůli kartám k práci. Moc nám tenkrát neplatili, ale socialismus jsme si užívali jinak. Dnes maryáš pomalu mizí ze světa a je to moc velká škoda. Skvělá hra.



Prošel jsem se po Táboře, zavzpomínal. Loni jsem tady byl několikrát, mám Tábor rád. Šel jsem na vlak, v mém věku, když odněkud odjíždím, vždy se rozhlédnu a přemýšlím, jestli to není naposled. Porovnávat už nemám co, dole uvedu adresy všech mých srovnávaček z Tábora. Ale město je i důležitou železniční křižovatkou, jezdí se odsud leckam, tak snad se po Táboře ještě projdu.



Fotky z Tábora nijak nesouvisející se srovnáváním, jenom, že jsem tu dy procházel.

21 komentářů:

Anonymní řekl(a)...

děkuju za další pěkný srovnání... tentokrát mě ale ještě víc nadchly ty originální fotky, některý mají přímo magickou atmosféru!
pavel

Václav Víšek řekl(a)...

Děkuju. Atmosféru možná dělá černobílá fotografie, výborný objektiv z tehdejšího foťáku Praktica.
Mám je samostatně ve třech souborech:
http://vencovyfotky.blogspot.cz/2012/02/1571969-tabor-1.html
http://vencovyfotky.blogspot.cz/2012/02/1571969-tabor-2.html
http://vencovyfotky.blogspot.cz/2012/02/1571969-tabor-3.html

Anonymní řekl(a)...

Dobrý den, dovolím si pochválit Vaše srovnávací fotografie z Tábora, fakt moc pěkné :-))
Pobavily mě i některé Vaše komentáře stran tehdejšího využívání pracovní doby a v té souvislosti jsem si vzpomněla na oblíbenou hlášku mého táty: "Kdo se v práci nefláká, podporuje Husáka!" - takže jestli jste vlastně tenkrát nebyli disidenti ;-)) Ivana

Václav Víšek řekl(a)...

Disidenti asi ne, nijak jsem proti komoušům nebojoval. Když jsem dělal víc, měl jsem stejný plat, tedy vlastně míň na hodinu, ještě jsem přidělával starosti nadřízenému, který pro mě musel vymýšlet jinou práci. Všichni měli práci, často zbytečnou, špatně placenou. Uživil jsem se, nemělo smysl dělat víc za nějaké prémie 200 korun čtvrtletně. Tak jsme se aspoň bavili. Co je lepší?

Anonymní řekl(a)...

Pane Visek nádhera, už proto, že Tábor je mé rodné město. Vyrůstala jsem v Široké ulici 205 a na dětství nemohu zapomenout. Nyní se věnuji kultuře a každou sebemenší zprávičku o Táboře vítám, protože bydlím rovněž v krásném městečku Bechyně. Ovšem Tábor je má srdeční záležitost. Pošlu Vám něco na e-mail pro snadnější identifikaci mé osoby. Takže hodně zdárných cest,hodně krásných fotogest, ve všední den v neděli, správný chlap se podělí. Jarka.

Anonymní řekl(a)...

Super fotky,je zajímavé vidět porovnání před a po zvláště pro když tu denně na Starém městě doručuji poštu,některé uličky bych možná ani nepoznala))

Unknown řekl(a)...

Moc díky za krásné fotky jsem rozený Táborák nebo-li "modropupkáč" v roce 1973 a musím říct že z těch foteček na mě dýchlo moje mládí a mnohé již zapomenuté se mi vybavilo. Fotky jsou optavdu krásné a jestli mohu požádat o jejich zaslání na petannemec2@seznam.cz
Moc díky mějte se a k další práci hodně zdaru doufám že potěší hodně lidí tak jako jsem byl já potěšen dnes

Unknown řekl(a)...

Dobrý den moc jste mě potěšil jsem rozený Táborák nebo-li "modropupkáč" a vaše úžasné fotky mě vrátili do doby mého mladí kdy jsme po starém městě jako kluci vyhledávali různá zákoutí a vaše fotky mi to zase vše připomenula. Jestli vás mohu požádat o zaslání vašich fotek na petannemec2@seznam.cz
Moc děkuji a přeji vám hodně fanoušků ve vaší práci.

Václav Víšek řekl(a)...

Dobrý den, děkuju za reakci. Fotky se dají bez problému kopírovat z mého blogu ve stejné kvalitě jako bych Vám je poslal já. A můžete si vybrat ty, které se Vám nejvíc líbí. Nemám nic chráněné, vše je volně k použití. V.V.

Anonymní řekl(a)...

Slova jsou zbytečná, jen snad krása a děkuji. :-))

Anonymní řekl(a)...

fotky jsou uzasne.Bydlim na starem meste 3O let a jsem za to moc rada.S potesenim jsem zhledla stare fotky,protoze nektere budovy a ulice si presne tak pamatuji a rada si je pripomenu.Sona

Unknown řekl(a)...

Úžasný pocit!Díky Vám!Mohla jsem se vrátit do dětství,do míst,kde jsem trávila své školní prázdniny.Ctiborův mlýn,Lužnice,Jordán,Harrachova besídka,Pintovka atd.Nevím,zda-li je to jen mým nynějm pohledem,ale Tábor se mi dříve líbil více.Byl k užívání života.Taková drštková polévka s rohlíkem od Odkolka v restauraci "U Lva" na Žižkově náměstí nemá konkurenci!Ještě jednou díky!!!

Anonymní řekl(a)...

Vazeny p. Visek:
Moc hezky udelano a velmi jsem Vam vdecen. Muj kamarad, ktery zije ve Spitalske na starem meste me poslal link na Vase fotgrafie. Vase prochazka Taborem a porovnani stejnych mist po 40 letech je vynikajici. Jsem rozeny Taborak a odesel jsem pred 46 lety,ted ziji v daleke Kalifornii. Jeste jednou tedy Velky Dik!
Frank J.

Václav Víšek řekl(a)...

Děkuju všem, kteří mi pochválili výsledky mého koníčka. Je mi skoro líto, že tenkrát v roce 1969, kdy jsem si koupil foťák, jsem fotek ve městech neudělal více. Nemohl jsem tušit, že se mi jednou budou hodit. Fotografoval jsem později hlavně svoje děti, teprve nedávno jsem prolezl skříně a našel pár negativů. Srovnávacích fotek mám na blogu dost, ale tyhle, kde vlastně porovnávám svoje fotky, jsou pro mnoho lidí zajímavé. Stejné to bylo i v Praze. Měl jsem v životě tolik zájmů... Za dalších 45 let asi už nebudu v té správné kondici... Mám radost, že jsem leckomu udělal radost. V.V.

Anonymní řekl(a)...

Já jsem z Budějovic, ale v Táboře jsem chodil na učiliště. Na ty tři roky prožité v Táboře mám plno pěkných vzpomínek. A tak díky za fotky, které mi zase jednou připoměly mé mládí I když tenkrát jsme měli jiné zájmy než obdivovat město. Chodili jsme do hospody Na Kechrovce kde nám, jako nezletilým prodali pivo a kouřili Partyzánky a později Sparty s filtrem. To byl čas o kterém jsme si mysleli, že nikdy neskončí.
Ladia

Anonymní řekl(a)...

Patří Vám velké poděkování za tyto nádherné srovnávací fotografie.V těchto letech 69 jsem chodila na ZDSˇ právě na starák jak jsme říkali.Jak kdybych tudy znovu procházela do školy a foto s ní mě pohnulo u srdíčka také tam 37 let nežiji ale mám Tábor stále moc ráda.Díky

Anonymní řekl(a)...

Děkuji za krásné srovnání v Táboře bydlím od roku 1972 takže již si něco pamatuji a můžu srovnávat,jsou to krásné vzpomímky na moje mládí a studentská léta.Ještě jednou děkuji Jana

Anonymní řekl(a)...


Milena K.
Mnohokrát Vám děkuji, za vydařené fotky. V Táboře jsem bydlela od r.
1950! a pak jsem tam jezdila za svými rodiči, sourozenci, kamarády, spolužáky, známými atd.I letos se tam brzy ráda podívám, a to právě za spolužačkou z G., která mi fotky přeposlala; já je přeposílám ráda pro potěšení svým dalším milým...

Alena Tábor řekl(a)...

Dobrý den, pane Víšku,
bydlím v Táboře 57 let a pěkně jste mi připomněl, jak to tady vypadalo. Také my se snažíme zachytit místa v našem okolí před a pak i po rekonstrukci nebo nějaké změně. Je to až zarážející, jak je lidská paměť krátká a hlavně zrádná. Jen co objekt zmizí z očí, už si nepamatujeme, jak vlastně doopravdy vypadal.
Ještě jednou děkuji za příjemné chvíle strávené s Vašimi snímky.
Alena Volfová Tábor -Měšice

Anonymní řekl(a)...

Zdravím,

nádhera. Z naprosté většiny fotek je vidět, že se vlastně nic nezměnilo a my Táboráci máme štěstí, že je tomu tak. Když člověk vidí, jak ve jménu peněz berou za své hodnoty, které naši předkové léta budovali, tak je to až neuvěřitelné. Velmi děkuji, udělalo mi to dost.

Zdravím a přeji mnoho dalších tvůrčích let, Jiří Krch

Anonymní řekl(a)...

Ahoj pane Vaclave, hezky jsem si s vasimi fotkami zavzpominal. Jsem rodily Taborak a zil jsem v Tabore do mych dvaceti let. Jiz tricet pet let ziji v cizine, o to vzacnejsi jsou pro mne vase fotografie. Delate svymi fotkami lidem radost a to je dobre. Mejte se fajn.
Fox