pondělí 22. ledna 2018

Kly a Tuhaň

Následná fotografie z roku 2013 má upozornit, že nebudu psát o pytlácích, lovících slony kvůli jejich ozdobě.
Kly jsou vesnice ležící na dohled mělnického zámku. O původu jména mluví mnoho teorií, shodnout se nemůžou ani odborníci, což miluji. Hádky odborníků. Připadá mi, že se sešla rada chytrých, diskutují, kterým klíčem odemknout zavřená vrata. Hádají se, hádají, mezi tím někdo vykrade barák z druhé strany rozbitým oknem. Pak se hádají, kdo je vinen. Odborníci jsou fajn. I pan prezident je jejich fanoušek.
Jak vznikl název Kly, nevíme, ale nedaleko teče řeka Labe, připravující se na boj s Vltavou. Dosud existuje mnoho odborníků, kteří tvrdí, že Labe vtéká do Vltavy a ne naopak. Přou se, jak jinak, ovšem čas od času se oba české veletoky spojí dříve než pod mělnickým zámkem, pak ukážou krajině, zač je toho loket.
V Klech jsou povodně odjakživa, větší, menší. Nové tisíciletí upozornilo, že nehodlá nic měnit. Vroce 2002 voda zničila kdeco, lidé se uklidnili, máme to za sebou, kdoví, kdy vodu napadne zase blbnout. To ať si užijí naši vnuci. Uplynulo necelých 11 let a takhle vypadaly Kly v červnu 2013.

Leccos spadne, těžko potom tvořit srovnávací fotky, přestože starých fotek je habaděj. Už v roce 2012 jsem nebyl zrovna nadšený.
  http://vencovypindy.blogspot.cz/2012/09/okraj-melnika-okoli.html
Nová publikace Josefa Kárníka a Martina Klihavce Mělnicko na starých pohlednicích z vydavatelství Baron v Hostivici (2015) mi potichu dodává jakési sebevědomí.
Výsledek? Něco je víc než nic.


KLY


Kaplička z roku 1886, zasvěcená svatému Václavovi stojí na návsi, kdyby nebyla, snad bychom dnes ani nepoznali, že tady mají náves. Pohled od západu. Za kapličkou je hasičská zbrojnice a řada nastrojených obyvatel, třeba i hasičů, dámy vpravo dole předvádějí poslední kelskou módu. Na současné fotce dostáváme dojem, že byl nálet, ano, povodeň se chová podobně.



Téměř stejný pohled, jen historické foto bylo pořízené o 23 let později. Místo Hasičů je obchod a navazující hospoda. Zmizení této budovy má na svědomí povodeň 2013, když rok 2002 přežila.



Tahle historická fotka je jediná z jiné publikace. Jde o dílo a to od Jana Kiliána Zmizelé Čechy - Mělnicko z nakladatelství Paseka (2009), se kterou jsem objížděl kraj v roce 2012 na kole. Vylézt na bicykl pro mě je stále těžší a tak se šourám cestou necestou, často se snažím ještě kulhat, aby mě lidi litovali.
Udělal jsem tehdy srovnávačku, stav po roce 2013 je jiný, zmizela vpravo bývalá hasičárna, jak jsem již psal u předchozího snímku.



A tady jsem obě porovnání spojil, v roce 2012 byl barák vpravo celkem v pořádku. To co zbylo, roh dalšího je vidět úplně u kraje, je dnes kousíček hospody, takové knajpy by měly vejít do encyklopedií. Dvě povodně a čepujeme dál, snad by hospodě U Martina mohla být udělená výjimka a mohlo by se v ní kouřit.




KRAUZOVNA
Administrativně jsou Kly poměrně velká obec. Když přelezeme malý vršíček, dojdeme na hlavní silnici Praha - Mělník, kde stojí stará zájezdní hospoda Krauzovna, kterou v poslední době provozuje firma Kohout a synové. Čest jejich tlačence.


ZÁBOŘÍ
Hned za Krauzovnou je další část Klů, v publikaci je Záboří uvedeno jako samostatná víska. Obec Kly tady má obecní úřad, poštu, školu, přece jenom jsme se trochu zvedli od hladiny Labe.
Poutník, jenž kdysi vešel do vesnice Záboří, byl uvítán hostincem U Štenglů, ze kterého čas udělal školní jídelnu, dnes je budova upravena pro potřeby majitele.



Úplně na vršku je kostel Nanebevzetí Panny Marie. Ten asi původní malé Kly vesnici Záboří nejvíc záviděly. Vlevo fara.




TUHAŇ



Tuhaň nepatří ke Klům, ale patří do seznamu vesnic hodně postižených povodněmi. A protože jde o sousedy, beru to šmahem. Fotek v publikaci hodně, musel jsem však smutně uznat, že se mi hodí jenom dvě.
Stojím zády ke kapličce, která zůstala na svém místě.



Pomník na památku 26 místních občanů, kteří v první světové válce přišli o své životy v uniformách rakousko-uherských vojáků.. Pták z pomníku uletěl, vzadu je bývalá hospoda U Svobodů, dům vlevo slouží jako obecní úřad.



Hospoda u Svobodů sice už není, ale v Tuhani jiná hospoda je a každého příchozího rádi uvítají.
Poměrně neveliký výsledek mého výletu.




Žádné komentáře: