sobota 1. června 2013

Tábor - Žižkovo náměstí

Tábor je fotogenické město.
Kdo navštíví digitální archiv firmy Šechtl & Voseček, bude nadšený. Dá se prohlížet celou noc, nevyspalý potom proklít internet a znovu a znovu stránky prohlížet.
Firma sídlí v Táboře a proto se tolik snímků týká právě města, jemuž kdysi vládl Jan Žižka a jeho spolubojovníci. Později se mezi sebou poškorpili, některé dal husitký vůdce i upálit, ale  nebuďme pohoršeni. Takové poměry byly na počátku 15.století běžné a pak, všechny revoluce požírají své tvůrce.
Zůstalo město. Nádherné. O Táboru se napsalo víc než mnoho a je zbytečné opisovat. Ostatně jsem přijel porovnávat staré a nové fotky s vědomím, že sem budu muset víckrát. Už jsem před dvěma lety učinil pokus a pár fotek porovnal. Jen tak zběžně, neměl jsem příliš času.
Tentokrát jsem přijel s chutí začít systematicky. Něco jsem už o své cestě napsal
Nehnul jsem se ze Žižkova náměstí chtěl jsem udělat výběr, až budu mít z Tábora více. Nebudu nadávat na letošní jaro, je to ještě zbytečnější než nadávat na českou politickou scénu. Třeba už teď bude pršet furt. A až vyjde sluníčko, nebudu mít sílu, leccos zapomenu a nedejbože všechno popletu, co jsem vytvořil, připíšu některému jinému městu.
Torzo, které má proti věstonické Venuši naději, že možná bude dokončené.
Kromě porovnání, která se technicky nezdařila, zveřejňuji vše. S vědomím, že se motivy opakují, i s vědomím, že ještě něco doplním. Ani celé náměstí se mi nepovedlo zdolat celé. Mám ještě, zvláště ze Starého města mnoho co projít. A mám také dost fotek svých, které jsem fotil v roce 1969. Snímky z uliček jsou možná ještě zajímavější než náměstí.
U drtivého množství starých fotek nemám uvedený letopočet pořízení historického snímku. Neznám ho. Dostávám se do stejné situace jako v Českém Krumlově. Tato města jsou si v lecčems podobná, přestože Tábor bylo město především české, Český Krumlov německý. Můžeme se jen přesvědčit, jak blízká jsou si města v jižních Čechách a jestli ti, kteří se snažili a občas i snaží vnášet mezi prosté obyvatele národnostní spory, se nemají poslat do historie. Nechci být sprostší.
Bývá mým zvykem komentovat jednotlivé fotky. Tentokrát se komentářů zdržím. Kromě změn na budovách lze porovnávat i atmosféru tehdejšího a dnešního.









Školní výlet bojuje o zmrzlinu














Žádné komentáře: