pondělí 13. ledna 2014

Praha - Žižkov 5.část (1970/2013)

Třikrát jsem představil soubory srovnávacích fotek z pražského Žižkova. Podkladem mi byla krásná publikace Tomáše Dvořáka Žižkov – svéráz pavlačí a strmých ulic, kterou vydalo v roce 2012 Muzeum hlavního města Prahy.
No a před chvílí jsem zveřejnil 4.část, kde se jedná o srovnání s diapozitivy pana Oldřicha Janovského z roku 1964.
Hned jsem slíbil, že totéž udělám i s diapozitivy stejného autora, ale z roku 1970.
Nebudu opisovat z minulého souboru a raději začnu vkládat další srovnávačky. Jestli nevypukne třetí světová válka, nebude povodeň nebo zemětřesení nebo mě netrefí šlak…

Proto začínám opravdu hnedle.


Čajkovského ulice, křižovatka s Bořivojovou.


Husitská ulice. Její průběh je stejný, jen tramvaj tu nejezdí, vlak jezdí jinudy. Jinak vypadá.


Husitská ulice. Hned vedle minulého záběru bývalo kino Ponec, v roce 70 ruina, dnes tu sídlí Divadlo Ponec, které se věnuje tanci.


Chelčického ulice. Náklaďáky stavební stroje už vyrazily. Jejich cílem je konec starého Žižkova…


Jeseniova ulice, kostel svaté Anny.


Jičínská ulice vede z Flory na Olšanské náměstí.


Koldínova ulice. Záběr z Jeseniovy ulice na Náměstí Barikád.


Kostel svatého Rocha.


Kubelíkova ulice. Je na ní vidět, že v roce 1970 jenom čekala…


Milíčova ulice. Foceno ze schodiště kostela svatého Prokopa, dole je Prokopovo náměstí.


Náměstí Barikád a škola.


Náměstí Barikád.


Náměstí Barikád potřetí. Hospodu zrušili, škoda, takový hezký název. Na velitelství.


Křižovatka na Ohradě od Koněvovy ulice, kdy tu jezdívala tramvaj.


Koněvova ulice přes křižovatku na Ohradě.


Pohled do Lupáčovy ulice z ulice Baranovy, která už neexistuje. Vpravo je vidět hotel Olšanka. Jeden z mála záběrů, kde jsem se dokázal zorientovat v okolí Olšanského náměstí.


Vchod na Olšanské hřbitovy z Jičínské ulice. Dveře za 43 let trochu zrezivěly.


Ostroměřská ulice, kde je kolem kostela svaté Anny a přes Jeseniovu ulici vidět nová výstavba pod vrchem svatého Kříže.


Příběnická ulice s pohledem na Hlavní nádraží.


Roháčova ulice v místech, kde se moc nezměnilo.


Seifertova ulice ze schodů u kostela svatého Prokopa.


Sladkovského náměstí, pohled přes Seifertovu, kolem kostela do Vlkovy ulice.


Sladkovského náměstí, vlevo gymnázium, vpravo kostel, vpředu Vlkova ulice.


Ulice Zelenky-Hajského přes Koněvovu.


Žerotínova ulice v pohledu kolem školy na Náměstí barikád.



To je opravdu všechno, co jsem dokázal obejít a zpracovat z publikace Tomáše Dvořáka. Za několik dnů jsem poznal Žižkov jak nikdy předtím, takže mi nezbývá, než začít vymetat žižkovské hospody, je jich zde daleko víc než přehršel.
Možná, že seženu ještě jiné fotky, ale abych řekl pravdu, začal bych až za čas, musím si to v hlavě utřídit a mezitím se projdu jinde.
Tohle je můj koníček, nikdo mi nic neporoučí, nikam nehoní, ale když někam vyrazím, užívám si všechno na plný pecky, třebaže plný pecky v 70 letech jsou úplně jiný pecky než kdysi…
Pokud se některé motivy opakují s porovnáním se třemi předcházejícími soubory, omlouvám se, můžete si je vyškrtnout. To vlastně nejde… to může jen já.
Loučím se s Žižkováky, pokud jsem je neuspokojil, mají smůlu. Nemají věřit starýmu dědkovi z Podolí.


29 komentářů:

Anonymní řekl(a)...

Za všechny starší i ty ještě starší Žižkováky moc děkuji - je to velmi hezké srovnání dnes a před lety...i když v některých obrázcích jakoby se čas zastavil. Protože patřím mezi ty, jež se "zabydleli" až na konci Žižkova - t.j. v místech kde za 1.republiky rajtovali vojáci koně...je to pro mne osobně velmi poučné poznávání míst. Díky J.P.

Anonymní řekl(a)...

Naopak... DÍKY MOC. zavzpomínal jsem.

Anonymní řekl(a)...

Dotaz: Měl jste prosím souhlas s publikováním fotek Oldřicha Janovského, nebo jeho dědiců? A co vydavatel knihy, ten Vám povolení k šíření jejího obsahu dal? Nic ve zlém, jen se ptám.
KB

Václav Víšek řekl(a)...

Dobrý den! Publikaci jsem si normálně zakoupil, všude uvádím pramen, spíš si myslím, že knihu propaguju. Okopíroval jsem část fotek, v tomto případě jde spíš o ukázky. Ale to nejdůležitější: svoje výtvory zásadně neprodávám, je to můj koníček. Zveřejňuju na veřejně přístupném osobním blogu. Moje srovnávací fotky jsou možná pěkné na pohled, ale mají určitě do dokonalosti daleko. Tím, že do nich vkládám letopočty pořízení, je svým způsobem technicky znehodnocuju. Pokud překračuju nějaký zákon, asi toho nechám a budu si dál fotit do šuplíku, ale mám pocit, že to není tenhle případ. O komerční využití vůbec nejde, jak říkám, spíš publikace propaguju. Prameny uvádím a nejde o kopírování celého díla. Nejsem právník, nechtěl bych se do něčeho zamotat...

Anonymní řekl(a)...

Pekna prace, diky moc za sdileni. TT

Anonymní řekl(a)...

Krásný porovnání po těch letech. Díky posílá bývalý Žižkovák, nyní Palmovka.
Honza Trubáček

Anonymní řekl(a)...

Budte v klidu. Myslim, ze zadny zakon neporusujete. Zverejneni fotek v teto kvalite se neda nazvat publikovanim be souhlasu. Nedokazu si ani predstavit situaci, ze by autor mohl byt necim takovym pohorsen nebo se citil poskozen.

Anonymní řekl(a)...

Na základě Vašich žižkovských procházek jsem si tu knihu daroval pod stromeček.Je to stejná nádhera jako Váš koníček.Žižkov je Žižkov i když mě osud odvál na hranici krčských lesů. Díky.

SLFO řekl(a)...

Vážený pane,
klobouk dolů, krásná práce. Z fotek i popisků je cítit, že vás to baví. Díky.

Martin, 41 let, původem z Vinohrad

Anonymní řekl(a)...

Moc krásná práce, na každé se ráda podívám.
Děkuji,
Míša

Anonymní řekl(a)...

Velmi zajímavé, rád si prohlédnu celou publikaci. Už proto, že jsem se v roce 1070 přistěhoval do Prahy, bydlím poblíž Flory a vývoj území zachyceného na fotografiích si pomatuji.

Anonymní řekl(a)...

Vážený pane Víšku,
ani dobrými skutky nelze porušovat zákon, v tomto případě autorský. Nemůžete vzít knihu, oskenovat z ní část a dál to volně šířit internetem bez souhlasu autora či vydavatele. Neospravedlňuje Vás ani to, že jste zdroj uvedl, do obrázku vložil letopočet a nemáte z toho materiální profit. Pokuste se své konání legalizovat. Vydavatelem uvedené knihy je Muzeum hlavního města Prahy, kontakt snadno naleznete na webu. Autor fotek Žižkova, Oldřich Janovský, sice nežije, ale dědičkou autorských práv je jeho dcera, ředitelka téhož muzea dr. Zuzana Strnadová.
Vaše zaujetí pro věc chápu, určitě jste knihu zpropagoval a vše jste myslel velmi dobře, ale slušnost a zákon je třeba ctít. (Že to často nedělají druzí, není omluva.)
S pozdravem
Kateřina Bečková, kurátorka sbírky historických fotografií Muzea hlavního města Prahy

Anonymní řekl(a)...

Krásná prace! Klobouk dolů, milý pane :)

Kuba Turek řekl(a)...

Dobrý den, takové srovnávačky mám moc rád. I když jsem z Prahy 10, potěšil mě Váš Žižkov.

Téma autorských práv, které bylo nadhozeno výše, je dost závažná věc. Bez souhlasu držitelů autorských práv byste nic takového publikovat neměl. Viz autorský zákon.

Doporučuji poslat odkaz na článek vydavatelství a dodatečně požádat o souhlas se zveřejněním. Z mé zkušenosti v podobných případech vyplývá, že vydavatelé velmi ochotně souhlasí, protože se jedná o propagaci jejich publikace. Možná dokonce se Vaším článkem budou chlubit, protože to jejich úsilí posouvá ještě o trochu dál.

Těším se na Vaše další počiny v tomto duchu :-)

Václav Víšek řekl(a)...

Vážená paní Bečková, Vaše práce pochopitelně znám. Myslím si, že jsem dokonce z Vašich publikací o zmizelé Praze něco oskenoval a zveřejnil se svým dodatkem, tedy současnou fotkou. Víte, já to bral jako jakousi legrácku, zajímavost, spíš pro kamarády. Už 4 roky tu i na Facebooku leccos zveřejňuju, bavím se, aniž bych chtěl na své činnosti vydělávat. Teprve dnes, trochu, nevím proč, se moje srovnávací fotky ze Žižkova staly málem celebritální záležitostí. Znám internet a vím, že za pár dnů všechno utichne. Netušil jsem, že budu muset řešit takové záležitosti. Pokud zákon překračuju, mám chuť toho nechat a bavit se tímtéž bez publikování, i když nejsem úplně jistý, jestli zveřejňování takových technicky málo dokonalých fotek, je publikování v pravém slova smyslu. Asi se v takových právních záležitostech vyznám méně než Vy, dám na Vaši radu a napíšu do Muzea hlavního města Prahy. Jestli odpovědí bude nesouhlas, tak to zapíchnu a budu si svého koníčka dělat jen pro sebe. Bez toho, abych byl uražený. Život je stejně krásný a mně už zbývá ne příliš času.

Václav Víšek řekl(a)...

A protože jsem si přečetl i příspěvek od pan Kuby Turka, uznávám, že jsem asi pochybil.

Unknown řekl(a)...

prima fotky, jen Ostroměřská je Ostromečská a fotky byly určitě starší, protože tam některé budovy ještě nejsou a stojí tam určitě méně aut než co stálo v roce 1970... v ulici jich už bylo pár a dělník od multikáry bydlel naproti. Hospoda Na Velitelství byla pojmenována po květnovém povstání, kdy tam bylo velení okruhu barikád části Žižkova, škoda jí!
Zřejmě jsem Vás viděl když jste to jedno odpoledne fotil, tak mne potěšilo, že to tu visí... Díky

Anonymní řekl(a)...

Jako rodilá Žižkovanda, i když bydlící jinde, ale srdcem stále na na ŽIŽKOVĚ VÁM MOC DĚKUJI. Bylo pro mně milým překvapením, co všechno si ještě pamatuji, i když starší fotky jsou o něco starší než já. Držím vám palce, abyste měl chuť ve své práci dál pokračovat a nenechal se znechutit právními záležitostmi.:-)

Václav Víšek řekl(a)...

Děkuju všem za příspěvky. Pro pana Pondělíčka: děkuju za informaci o hospodě Na velitelství, děkuju i za opravu názvu ulice Ostromečská - Ostroměřská. Už jsem totéž provedl v části 3. Všude ve svých materiálech mám psáno správně Ostromečeská, ale připravuju si texty na Wordu a ten mi opravuje všechno, co považuje za kravinu. Prostě chytřejší než chytrej a to je vždycky problém. Opravuju. A špatné letopočty? Ty jsem opsal. Co jsem dělal v roce 1970, o tom raději pomlčím.

Unknown řekl(a)...

O, hvala Vam puno na divnim fotkama. Moja divna Praha i moj lepi Zizkov. Cetiri lepe godine smo moja familija i ja stanovali u Konevovoj ulici i bili zitelji najlepseg grada na svetu. Odlazili u Kino Aero, Pivni Zalezitost, U Kozla, setali ispod sohe Jana Husa... Toplo i lepo su nas prihvatili Prazaci i ostali nam zauvek u srcu.
Pozdrav iz Srbije
Dragan Nestorovic

Anonymní řekl(a)...

Skvělá práce,jste machr.Žižkov je Žižkov,tak trochu mě zabolelo u srdíčka když jsem zjistila že už tady jsem 40 let a že to uteklo všechno nějak tak rychle.Soňa Blažková

Anonymní řekl(a)...

Je to moc hezky udelane,je to konicek,ktery potesi a divim se , ze se opet nekdo stara...aby nekdo neprisel zkratka. Nic nez materializmus vladne mezi lidmi a pak nestaci vnimat krasu a citit poteseni....je to hezke, diky!!!

Anonymní řekl(a)...

Vazeni,publikace x sdileni jsou dve ruzne zalezitosti jako jsou hodinky a holinky! Sdilet mohu sve nadseni i pocity nad necim svobodne a ne se schvalenim. Neni to za penize a neni to PUBLIKACE!!!

Anonymní řekl(a)...

Sdileni a publiace neni stejne!!! Sdileni je podileni se s nekym o neco!!! Drzim vam palce....

Odowakar řekl(a)...

Tedy pane Víšku, to je nádherné mé dětství! Moc děkuji! Jen ta Roháčova mě nesedí. Ta je mnohem užší a tohle jsou velké domy spíše směrem k Vinohradům.

Václav Víšek řekl(a)...

Děkuju. V případě Roháčovy ulice nemáte pravdu. Ona totiž vede z Prokopova náměstí až k Ohradě, tam už je její ráz takový, jak je vidět z fotek. Vzadu na fotce je vidět konec, za tím blokem už jezdí tramvaj kolem Biskupcovy ulice. Ona Roháčova hodně mění charakter, na čemž se hodně podílí bolševik, část kolem Komenského náměstí je zpanelákovaná a ke konci vypadá takhle.

Anonymní řekl(a)...

Za socialismu jsme mohli pracovat v zájmových kroužcích. Mimo jiné také fotografických nebo filmových. Protože se jednalo o amatérskou, tedy nevýdělečnou, činnost, autorský zákon se na nás nevztahoval. K ozvučování jsme používali běžně dostupnou hudbu ap. Jak se to po revoluci změnilo nevím. Ale když jsme byli nesvobodní a tohle jsme mohli, snad nebudete šikanován za stejnou činnost v době nabyté svobody.

Václav Víšek řekl(a)...

Ale mě nikdo nešikanuje. Jenom se vyskytla otázka, jestli jsem požádal o souhlas majitele (autora) starých fotek. Jestli bude mít majitel autorských práv námitky, nevím proč bych měl proti němu nějak bojovat. Život je krásnej, zdá se mi v mým věku krátkej, chci jeho zbytek nějak prožít a ne ztrácet čas v malicherných sporech. Osobně mě moje činnost baví a není mým cílem se nějak proslavit. Vždyť co to je sláva?

Václav Víšek řekl(a)...

Vydavateli publikace jsem se omluvil a zároveň požádal o to, aby moje výtvory, v kterých jsem použil kopie z publikace, mohly dál zůstat na mém blogu. Nehodlám studovat zákony nebo dávat vydělávat právníkům.