čtvrtek 10. února 2011

Staroměstské náměstí

Naštěstí už nemáme Únor z velkým Ú, takže se nemusíme bát jásání Lidových milicí. K mé velké radosti zde není ani turistický blázinec. Staroměstské náměstí v únoru je prosté davů proplétajících se mezi stánky, kde prodejci prodávají spoustu předražených nesmyslů. Ti turisti, kteří tu procházejí, mají zřejmě opravdu zájem o architektonické skvosty. Sluníčko dnes zalezlo, zkusil jsem srovnávat na místech, kde to během roku díky mumraji v hlavní sezóně, nešlo.



Staroměstská radnice
Fotek radnice před zničením v roce 1945 mám hodně. Všechny ale jsou z výšky, zřejmě z oken budov. A tam mě těžko pustěj. A taky bych mohl vypadnout. Před časem jsem konečně záběr zdola našel. Za čas jsem zapomněl, kde je, včera jsem ji konečně objevil. Jak vypadala tahle stavba, včetně tramvajových kolejí, je dobře známo. Mě ovšem uchvátil stav dnešní. Na náměstí jsou jen lidi, kteří můžou chodit sem a tam,jak je napadne, v klidu prohlížet stavby, kterých je kolem nich požehnaně. Trochu mi fotka připomíná staré fotky z jiných měst a náměstí, kde je volno a klid. Dnešní doba žádá, aby na náměstích bylo co nejvíc. Málo je někdy hodně.
Čas od času vypukne diskuze o tom, jak zaplnit prostor, který nám v pětačtyřicátém zanechali na památku nacisté. Když už jsme neměli vůli radnici opravit v původní podobě, hrozím se jakékoliv moderní stavby. Myslím, že dnes prostor s parčíkem, opravenými fasádami, náměstí nehyzdí.
Starou fotku jsem okopíroval z publikace Zmizelá Praha 5 (Paseka 2003)



Staroměstské náměstí
Severozápadní strana. Tady zůstaly od roku 1895 jen věže kostela svatého Mikuláše a vpravo roh budovy. Jinak je všechno jinak. Loni v létě jsem měl vztek na kavárnu, která se rozprostřela pod Týnským chrámem. Vadila mi. Nastrojená servírka mě zvala ke stolku, jsem sice zazobaný důchodce, ale ne tak, abych si moh dát kafe na Staromáku. Kavárna vypadala, že tu už bude pořád. Naštěstí ji na zimu rozebrali.
Starou fotku jsem okopíroval z publikace Zmizelá Praha 1 (Paseka 2002)



Dům U zvonu
Na tomhle baráku se vyřádilo stavitelů... Třeba už je nynější úprava definitivní. Na sousedním domě je vidět historický balkón, ze kterého Klement Gottwald vyhlásil, žepracující vezmou všechno do svých rukou.
Starou fotku jsem okopíroval z publikace Zmizelá Praha dodatky 1 (Paseka 2003)



Dům Na Kuklíku
Pokud by někdo měl pocit, že tohle není Staroměstské náměstí, tak má pravdu. Stával na rohu Petrského náměstí a Zlatnické ulice, v roce 1929 vzal za své i s hospodou, která v něm sídlila, Zlatnická ulice se rozšířila a to mě tak popletlo, že jsem tu byl dnes potřetí. Podle Haškova Švejka se zde odehrála známá scéna, kdy vojenské patrola odváděla Švejka, opili se zde a Švejk hlídku musel do cíle dotáhnout sám.
Starou fotku jsem okopíroval z publikace Zmizelá Praha dodatky 1 (Paseka 2003)





Facebook – Srovnávací fotky










Žádné komentáře: