středa 7. srpna 2013

Město Náchod


Kde začít v Náchodě. Jako ve většině měst náměstím. Ne všude ale nad náměstím ční zámek jako zde. Zámek a náměstí v Náchodě k sobě patří.
Jsem vybavený krásnou publikací z nakladatelství Paseka. Jako vždy si předem vyhledávám další prameny, kde jsou staré fotky. Celkové pohledy na město se mi k porovnávání hodí jen výjimečně, vzrostlá zeleň brání k solidnímu srovnání. Stejné je to i v Náchodě.
A tak začínám fotkami z adresy:
a z publikace Karla Kuči Města a městečka v Čechách, na Moravě a ve Slezsku 4.díl z nakladatelství Libri (2000).
Trochu mi vyrazila dech skutečnost, že věž zámku je pěkně obalená, stejně jako budova staré radnice. Byla středa a na náměstí se konaly trhy.



Začínám přímo pohledem na oba opravované objekty. Nahoře zámek, pod ním stará radnice, později soud z pohledu z Poštovní ulice.


Ještě jednou z jiného úhlu a stará fotka z jiné doby.


Kostel svatého Vavřince


Pohled na severozápadní frontu náměstí


Ještě jeden podobný. Do záběru se mi připletl stavební stroj, nejen budovy se na náchodském náměstí opravují.


Kolem kostela se dívám na radnici novou a jihovýchodní frontu náměstí


Pohled na jižní roh náměstí. Škoda, že jsem druhý den, kdy již se trh nekonal neudělal srovnání ještě jednou. Bylo by vidět více. Ale kvůli tomu do Náchoda znova cestovat nebudu, třebaže město stojí za zevrubnější prohlídku.


Všechna další srovnání budou podle starým fotek z publikace Lydie Baštecké Zmizelé Čechy – Náchod z nakladatelství Paseka (2009)

Kostel svatého Vavřince s věžemi Evou a Adamem. Za kostelem je vidět budova staré rychty.


Severozápadní fronta náměstí, tentokrát s trhem historickým.


Opět severozápadní fronta náměstí, kde jsou vidět hotely Letzel, hotelu U Beránka, děknství a staré radnice. Oba hotely byly zbourány a na jejich místě bylo postavené městské divadlo s hotelem U Beránka.


Na rohu náměstí a Pražské ulice (dnes Tyršova) stával dům továrníka Doctora, který vystřídal více majitelů a byl v něm též nejstarší zájezdní hostinec U Černého koníčka, pak okresní hejtmanství a dnes…obchod, obchod.


Nová náchodská radnice


Tři domy na jihovýchodní straně náměstí. Stará pošta, hotel U Slunce a dům obchodníka Remeše. Místo prvních dvou byla v roce 1930 postavena nová pošta. Na staré fotce stojí před poštou stráž, povolaná sem při dělnických protižidovských bouřích.


Jihozápadní fronta náměstí. Dům s věžičkou je Všeobecná živnostenská záložna. Komunisti věžičky neměli rádi. Přes ulici okresní hejtmanství a hotel U města Prahy.


Kostel svatého Vavřince. Sousoší Kalvárie bylo později přemístěno o kus dál. A boudička? Prodávala se v ní sodová voda. Ceny neznám.


Východní roh náměstí s radnicí.
Tato stará fotka je z publikace Karla Kuči Města a městečka…


Pohled z křižovatky ulic Palackého a Krámské směrem k náměstí.


Pohled z Krámské ulice na křižovatku s ulicí Palackého a dále pohled do ulice Hrašeho.
Tahle stará fotka je převzatá z adresy…


Na nároží Palackého ulice a Hurdálkovy stávala hospoda Na Kutlofě, později Turkova restaurace. Pivo dnes nečepují.


Totéž, co předchozí, jen jiný úhel pohledu.


Zámecká ulice. Skoro se zdá toto porovnání vymyšlené, ale není. Vpravo je dnes Občanská záložna z roku 1901.


Riegrova ulice. Vlastně chybí jen jeden dům


Bývalá Kubinova chalupa v Riegrově ulici.


Maršíkův dům v Riegrově ulici.


Bývalá Hradební ulice z pohledu z ulice Strnadovy. Že bychom na místě zbořených domů postavili něco výjimečného…?


Křižovatka ulic Weyrova a Hrašeho.


Hostinec U Jiřího z Poděbrad, pro který se vžil název Vatikán. Dnes se tak jmenuje oficiálně.


Kašparův dům na nároží Riegrovy ulice a Mlýnské. Foceno z pod viaduktu, vypadá, že průjezdní profil doznal změny, nedokázal jsem se trefit do staré fotky.


Tyršova ulice, místo Hitschanova domu vyrostl Dům služeb.


Pánkova chalupa v Tyršově ulici (dříve Pražská). Místo ní stojí Občanská záložna.


Dvě chalupy na nároží ulice Tyršova a Zámecká. Pekařství, ze kterého dodávali pečivo i vrchnosti na zámek, bylo v provozu sto let.


Pohled do Tyršovy ulice, kde jinde mohla vyrůst v roce 1930 moderní sokolovna.


Chudobinec, který byl zbourán v roce 1936.


Na rohu Tyršovy a Riegrovy ulice dnes stojí lékárna u svaté Terezie.




8 komentářů:

Unknown řekl(a)...
Tento komentář byl odstraněn autorem.
Unknown řekl(a)...

Úžasné!!!!! Moc děkuji za tyto fotografie i komentáře k nim.. Jsem rodilou Náchoďačkou, své rodné město miluji a jeho historie mě velmi zajímá...... Díky Vám mám zase nové informace a i představu o tom, jak to tu vypadalo dříve... Krásná práce, smekám....jste výborný fotograf! A nejen to :-) Moc díky :-) (y)

Václav Víšek řekl(a)...

Dobrý den, tolik chvály si snad nezasloužím. Jen chodím a dívám se. Je to zábava, dnešní foťáky pracují samy. Děkuju. Václav Víšek

Václav Víšek řekl(a)...

Ještě něco. Tenhle blog tak funguje, že se komentář objeví až později, já to neovlivním. Je to obrana proti reklamě nebo příspěvkům mimo mísu. Byla noc... V.V.

ME řekl(a)...

Nazdar, pane Visek,jsme stejny rocnik, takze uz dost pamatujem. Jsem rodila nachodacka a mnoho domu na vasich starych obrazkach si jeste pamatuji ze sveho utleho detstvi. Je skoda, ze se nedochovalo vice starych obrazku z mesta. Vase zpracovani je genialne jednoduche a velice pekne. Mockrat dekuji, ulozim si vse do computeru. Preji Vam hodne zdravi a sil pro uskutecneni vsech dalsich planu.

Václav Víšek řekl(a)...

Dobrý den, děkuju za přízeň. Plánů by bylo, ale síla často chybí. Co Vám budu povídat... V.V.

Unknown řekl(a)...

Dobrý den. Se zájmem jsem si prohlédla Vaše náchodské postřehy a ukládám si je do archivu v PC. Už teď, počátkem roku 2014 některá místa v Náchodě vypadají zase trochu jinak, než jste je nafotil loni... Zpracovávám právě své náchodské snímky, které se mi nashromáždily během posledních asi tří let a nestačím se těm změnám divit. Jak ten čas letí! Děkuji Vám za rozšíření mého pohledu na město a za příjemné pokoukání.
Marie Bartošová

Unknown řekl(a)...

Pozdrav vsem Nachodakum z Sunshine Coast zapadni Canada krasne ale chybi me tam moje hozpudka Bila Ruze nojo to uz asi nikdy neuvidim skoda!
Cheers Gene Rotter🇨🇦🇨🇦🇨🇦🇨🇦🇨🇦🇨🇦