pátek 2. září 2016

Bourání Maršovického vrchu



Fotografie pravděpodobně z roku 1928. Naskenoval jsem ji z publikace Stanislava Dulíka Dubá a okolí na starých pohlednicích (vyd. Baron 2009).
Česky vesnici říkáme Chlum. Je zřejmé, že pěstování chmele bylo součástí života místních zemědělců.
Na to dohlížel vrch zvaný Maršovický, pojmenovaný podle vesnice, která je z tohoto pohledu za kopcem.
Nedávno jsem byl kousek odtud, na hradě Starý Berštejn, trochu jsem si zanaříkal nad mizením kopců z české (sudetské) krajiny. Oplakal jsem nedaleký vrch Tachovský, zmínil jsem odcházející vrch Maršovský.
(viz http://vencovypindy.blogspot.cz/2016/08/stary-berstejn.html)
Doma jsem se začal o něj zajímat, našel si mapy, informace a tuto krásnou fotku. Strčil knihu do batohu a autobusem zajel na místo. Vystoupil jsem na hlavní silnici, takže moje pouť do Chlumu vedla po silničce, totožné s cestou, kterou je vidět na fotce.
Toužil jsem po srovnávací fotce, o chmelnicích bychom si mohli nechat jen povídat, v kraji kolem Dubé chátrají a dožívají staré sušárny chmele. A přes údolíčko Švábského potoka není vidět. Vyrostly zde stromy. 

Nad nimi kopec. Půlka kopce, zbytek, torzo kopce? Jak jej správně nazvat?



Ve staré mapě čtu místo dalekého rozhledu, 515 m nad mořem. Zatím už jen 491, všichni znalí tvrdí, že ta špička zbylá z bývalého vrcholu brzy spadne. Tak na ni nelezte nebo spadnete taky.
Netajím se tím, že nejsem a nebyl jsem přítelem komunistického režimu, kterému se zdařilo zničit vrch Kubačka, Deblík na Ústecku, možná další, znalí by asi přidali, za jejich vlády začala devastace Tachovského vrchu, připravovalo se tehdy i ničení Tlustce u Jablonného v Podještědí, kde protesty různých iniciativ naštěstí další práce zastavily.
Bourání Maršovického vrchu v současnosti ukazuje, že bezohlednost ke krajině nemá politické zadání. Jací jsou lidé, kteří to všechno schvalují?
Projekt prý sliboval, že vrchol zůstane zachován, kde budou ti, co slibovali? U kterého moře si postaví haciendy? Kéž by je moře spláchlo.
Našel jsem si server  http://kontaminace.cenia.cz/
kde jsou zajímavé mapy a pokusil jsem se udělat jakousi srovnávací fotku, tentokrát z nebe.
Dole rok 1953, nahoře 2010, dnes je rok 2016 a za 10 let?

České středohoří, Lužické hory a vůbec celé Sudety jsou plné kopců, kopce jsou plné šutrů, který půjde na řadu příště? Třeba Říp, ten tam čumí z roviny a provokuje různé praotce. 
Můj pohled může někomu připadat naivní. Nu, nejsem odborník, ale...
Sere mě to!


Jiné fotky z mého výletu jsou zde.

1 komentář:

Anonymní řekl(a)...

I mě to sere, Václave