sobota 12. června 2010

Mašinfýra

Nevím, proč tohle slovo vyvolává úsměvy na tvářích, zvláště ti, kteří toho moc neuměj, se potutelně usmívají, řeknou to s potměšilým podtextem. Mezi zaměstnanci dráhy se jim říká jen "fýra". Hezký český slovo, zřejmě pozůstatek mocnářství rakousko- uherského, kdy u nás dráha vznikala.
Tohle povolání může vykonávat jen člověk, který má určité schopnosti, ve svém oboru vzdělaný. Drážní elita. Než takového adepta pustí na mašinu, musí projít martýriem školení a zkoušek, učit se od zkušených. Mnozí z nich pak na mašině sedí, ale celý život stráví řízením stroje, jehož pomocí se posunují vagony na vedlejších kolejích, na vlečkách. Na rychlíkové tratě je nikdy nepustí.
Dopravní nehodu nedbalostí takový fýra způsobí jen výjimečně a pravděpodobně je hned jeho poslední, protože jako fýra skončil.
Ono vůbec s těmi nehodami. Jestli na přejezdu vjede auto pod vlak, kdo za to může? Dráha? Nějaký novinářský čičmunda dá člověk titulek "Pendolíno srazilo člověka", ač by tam patřilo "Idiot vlez pod vlak"
Jistě, na dráze bordel bývá. Nebyl jsem nikdy ajzboňák, ale u drážní organizace jsem pracoval a na kolejích se pohyboval. Nemyslím, že by tu byl větší bordel než na jiných pracovištích, v jiných oborech. Ano, zastávám se dráhy. Ale dnes se spíš zastávám drážní šlechty, fýrů. Lidí s obrovskou zodpovědností. Vůbec nevidím důvod, proč by vzělaný a schopný fýra nemohl v budoucnosti řídit i něco jiného, třeba stát. Kolik prý vzdělaných lidí sedí v parlamentu a jaký dělaj kraviny.
Stanislav Gross, budiž mu Florida lehká, nikdy nebyl fýra! Kluk, který vystudoval dopravní průmyslovku, byl po vojně, pracoval v železničních dílnách, pracoval v SSM, nebyl strojvůdce. Možná začal chodit do nějaké přípravky pro budoucí strojvůdce. Nevím, jestli si to dal kdysi do životopisu sám, nebo chtěl jakýsi novinářský ňouma oživit svůj text. Od té doby všichni kolem dokola opakují klišé, strojvůdce, mašinfýra. Když už, tak by se slušelo napsat nádražák.
Asi je zbytečné se rozčilovat. Drobnost, lepší se na věc vykašlat, ale zvláště u začínajících rádoby novinářů mi vadí, že si neověří fakta, než je vyplivnou do světa. V době internetu. Aby z nich jednou nebyli jen ti, kteří jezdí po vedlejších kolejích.



Facebook - Václav Víšek

Žádné komentáře: