neděle 7. listopadu 2010

Poděbrady

Mnohokrát jsem byl v Poděbradech, kolikrát jsem jimi jen projel. Teprve tuto větrnou sobotu jsem je projezdil křížem krážem, podíval se na město přes Labe a porovnával. Všechno se nepovedlo, některé ulice se změnily za sto let k nepoznání. Všechno se mění. K lepšímu? K horšímu? Nechám keců. O návštěvě města.



Pohledy přes Labe

145 let je dlouho. Pokud někdo chce vidět tento pohled na vlastní oči, musí vylézt z auta a kráčet. Nebo na kole, jako já. Zámek.

I mosty se mění...



Nádraží
- jakoby se čas zastavil. Ale ne. Automobily jsou jiné. A budova je vkusně ozdobená klimatizací. Kdyby ji raději omítli.



Náměstí Jiřího
Kterýho? Asi z Poděbrad, ne? Vždyť tu sedí na koni.


… vysázeli stromy a zakryli mi kus pohledu.

 

Skoro všechny historické fotky Poděbrad se týkají Náměstí Jiřího.



Kůň na nás zadek vystrčil.


 

Husova ulice
Proč ti dávní fotografové měli mánii fotit z přostředka ulice.. Vůbec nepomysleli na mě, který neustále musel uvolňovat cestu automobilům. Husova ulice zde vypadá prázdná, ale dlouho mi trvalo, než tento moment nastal.



Riegrovo náměstí
jsem dlouho hledal. Až mi pomohl plán města. A zorientoval jsem se podle zaoblené budovy. Tehdy i dnes je tu řeznictví



Poměrně značné změny




Riegrův pramen na Riegrově náměstí.
Na fotce vlevo dole.
Hodně lidí se zde nabírá vodu, řekl bych, že to je Poděbradka. Snímek s kulatým řeznictvím byl focen právě od pramene. Přijela baba, pardon, starší paní s mnoha plastovými lahvemi a nabírala a nabírala. Vypadalo to, že si chce mít doma plnou vanu a bude se v poděbradce koupat. A překážela mi. Vítr mi rval z rukou staré fotky. Všechno jednou skončí a tak i paní se vodou nasytila a odjela. Naštěstí neměla dodávku




Poslední pohled na Riegrovo náměstí. A na vlak, začíná pršet.






Facebook – Srovnávací fotky





Další srovnávací fotky z různých lokalit

Žádné komentáře: