čtvrtek 21. července 2011

Roudnice nad Labem a okolí

Třikrát jsem zajel do Roudnice a do několika vesnic na pravém břehu Labe. V samotné Roudnici bych ještě mohl porovnávat stav včera a dnes, ale dám si voraz. Ta bichle starých pohlednic je tuze výživná. Zase někdy přijedu. Ve městě jsem už dříve několikrát byl, ale teprve teď jsem ho trochu poznal.

Všechny historické fotografie jsem okopíroval z publikace Podřipsko na starých pohlednicích (Baron 2008)





Libotenice
pohled přes Labe. Kdysi tu býval přívoz, parníček tam někdo před sto lety domaloval. Vlevo je vidět stále stojící budova i s terasou, jenom hostinec J.Černého už neplní svou funkci, kvůli které byl vystavěn. Vpravo škola stále stojí, jen je v tomto čase zakryta stromy. Uprostřed je vidět sladovna, místo ní je nějaký barák. Vesnice, ze které jsem fotil, se jmenuje Lounky. Hned za zády jsem měl bistro U trumpetky. Moc příjemné místo k životu. Dobré jídlo, dobré pití a když zrovna neprší...


Lounky
průhled uličkou ke kostelu svatého Mikuláše.
Obec byla hodně postižená povodněmi v roce 2002. Slyšel jsem v rádiu, že občané odmítají povodňovou hráz, že by se tím zničil charakter vesnice. Co je na tom pravdy? Redaktoři si někdy i vymejšlej. Když vidím některé zmodernizované budovy, tak majitelům zas tak na charakteru vesnice nezáleží.



kostel svatého Mikuláše zblízka.
Před kostelem je zvonice s dřevěným patrem. To je na dnešním snímku zabalené, zřejmě se opravuje. Vpravo je vidět obchod u Svačilů, na něhož zbyla památka jen na staré fotce.



pohled od kostela na náves.



pohled od kostela z jiného úhlu. Zde je dobře vidět bývalý obchod U Svačilů.



bývalá obecná škola, pozdějí fara, dnes obytný dům.



bývalá hospoda U Cimrů. Hospody se nemaj rušit.



pohled přes Záhoreckou stoku, která byla vybudována, aby napájela mlýny. Plavaly po ní kachny. Teď v ní roste tráva. Zástavba se taky "mírně" změnila.



Chodouny
bývalý obchod Václava Fibicha. Náves se proměnila.



bývalý hostinec Josefa Fryče. V publikaci z roku 2008 je psáno, že stále funguje jako Stará hospoda. Dnes tu prodávají Vietnamci, kteří ozdobili obchod svými typickými vývěsními štíty.



hostinec Václava Havránka přestavěný podle dnešní doby, ale na rozdíl od Fryčova hostince (vpravo) je stále hostincem.



Černěves
další vesnice, kde v roce 2002 řádilo Labe. Tady je těžké určit, kde ničila povodeň a kde se podepsala lidská ruka.



statek je v pořádku, ostatní vstavba vzala za své.



kostel a obchod. Kostel není v zeleni vidět, obchod jaksi není.



kdysi škola, nyní obecní úřad.



Vědomice
Roudnická ulice. Na konci stávala hasičská kolna. Ta tu není, ale zrovna přivezli pivo.



Pánkův statek.



Roudnice nad Labem
pohled přes Labe, ještě bez mostu. O tenhle záběr jsem hodně stál. Je focený z dnes soukromého oploceného pozemku. Teprve, když jsem sem zajel počtvrté, podařilo se mi zastihnout paní, která dovolila mou činnost. Je to vlastně ještě focené z území Vědomic.



pohled na most z vědomické strany. Dnes je tu kanál pro vodáky - slalomáře.



Vydám se přes most do města, to ovšem už bude v dalším příspěvku Roudnice nad Labem. Je těch srovnání hodně a můj dýchavičný počítač si musí odfrknout.


Facebook – Srovnávací fotky




Žádné komentáře: