sobota 3. prosince 2011

Lajkování





Sovětští mužici
vypustili družici
Lajku do ní nacpali
a nažrat jí nedali

refrén: Hej bába ryba...

To se začalo zpívat v roce 1957, kdy vyletěl první živý tvor na oběžnou dráhu kolem Země. Nevrátila se, ani se vrátit neměla. Sovětská propaganda nám vysvětlila, že to bylo pro pokrok nezbytné. Nevím, říkalo se leccos. Ovšem mládež, která v té době měla být naprosto oddaná budovatelskému úsilí, zpívala kuplety s podivnými slovy. Nemyslím, že to byla jen hrstka pomýlených. Nebo jsem se pohyboval v podivné společnosti.
Lajka zemřela, myslím, že jí dokonce postavili pomník, začali vyrábět i cigarety značky Lajka. V Praze byly k dostání v sovětském bufetu na pražských Příkopech, taky restaurace Gruzia zde byla. Hrozné papirosy, avšak levné, na krabičce psí obrázek. Tabák v nich byl zabalený do papíru, který měl k cigaretovému daleko, hořel jenom chvílemi.
Mám pocit, že cigára byly s filtrem, v našich končinách vzácné, přesně se už nepamatuju.
Lajka odešla do historie, stejně jako tehdejší první světový komunista Nikita Chruščov, kterému na živém tvoru ve vesmíru hrozně záleželo. Další psi už se vraceli, dokonce i lidi.

Kde se vzalo, tu se vzalo slovo "lajkovat". Roztomilý výraz.
Používáme ho my, kteří jsme na Facebooku.


Facebook - Václav Víšek

1 komentář:

Anonymní řekl(a)...

Budete Václave asi tak ve věku mého manžela, v této době jsem já ještě chodila do školy, vychovávána ve věřící rodině, pamatuji si spíše na Gagarina,a velkou debatu u nás doma, jakou víra, zase dostane ránu?
A vtipy o tom jestli tam kosmonaut viděl boha?
Já už jako dítě jsem četla scifi, miluji to, zajímám se o tuto vědu, a čtu dodnes. Ve víře mě to nepřekáží, spíše pomáhá. Dnes když našli v Cernu novou částici a nazvali ji Božskou, tak i utvrzuje.