sobota 4. srpna 2012

Horní Beřkovice

Okolo Řípu jsem si vyjel.

Ne tedy kolem dokola, jak jsem v duchu doufal, ale to by byla příliš velká porce. Ne, že bych posvátnou horu neobjel, ale ještě přitom hledat podle publikace ta správná místa na porovnávání, by asi bylo mimo mé možnosti.

Výmluvy mám. Bylo vedro. Krajina kolem Řípu není rovina. Jsem starej.

Od vlaku z Vraňan je stoupání, které na první pohled není příliš strašné, teprve ohlédnutí shora, málem jsem se začal bušit do prsou, jakej jsem šikovnej opičák.

Historickou fotku jsem okopíroval z publikace Podřipsko na starých pohlednicích, kterou vydalo nakladatelství Baron v roce 2008.

nádraží
Bylo uvedeno do provozu v roce 1907 na trati Libochovice – Straškov – Vraňany. Jeho dnešní podoba vypovídá, že trať je, možná, adeptem na zrušení. Škoda? Nejezdíme vláčky, máme své plechové miláčky.


 protialkoholní léčebna
Patří k psychiatrické léčebně. Nebýt spousty automobilů, ani bych velký rozdíl nepoznal.


Pohled na motiv obce s pivovarem. Zjevně poměrně důležitá část obce, kde i jakýsi obchod býval. Pokusil jsem se cestou vyjet, ale je tam zábrana, z pivovaru je již jenom vidět, kde býval komín, místo je schováno za krásným stromem.
Vlevo je dům čp.2, který stojí na břehu návesního rybníka, který se nevešel do záběru, ale místní se o něj starají a je u něj i pěkné posezení.
Vpravo je penzion Wanda.


Téměř stejný záběr. Tohle dělávám často, nevybírám na místě ze starých fotek, ale porovnám vše s tím, že si pak vyberu. Budiž mi prominuto, že jsem si nevybral. Připadají mně obě zajímavá. Nerad vyhazuju, což znamená, že nikdy nemůžu sestavit žádnou publikaci, protože vybírat se musí! Tady je před domem čp.2 vidět stromy na kraji již zmíněného rybníka.


zámek
Postavený v první polovině 18.století hrabětem Adamem Františkem Hartigem. Poměrně známá psychiatrická léčebna. Fotil jsem přes mříž, asi bych neměl velký problém se za oplocení dostat, ale co kdyby mě už pak nepustili ven…


 pivovarská restaurace
Samozřejmě bývalá, dnes se podnik jmenuje U Žida. Kdybych si měl vybrat, do které z hospod bych raději, asi bych nezaváhal ani vteřinu.


Nedalo mi to, abych se na hospodu nepodíval ještě zpředu. Rozdíl je ještě větší. Tenkrát nebyl na světě ještě ani můj táta, měl jsem slinu na jedno, ale otvírají až odpoledne. I voda se dá pít.



škola
Postaveno v roce 1912. Změny spíš nepatrné.


Čp.40, obchodní dům hodináře O.Kalfusse
Hodinář se v obci asi těžko živí.


Okolo Řípu jsem nazval tenhle soubor, ale Říp nikde. Ta krajina je ovšem kouzelná, už se těším na další návštěvu. Ale fotky jsem si udělal i jiné.

http://www.facebook.com/media/set/?set=a.482191328475787.120302.100000547727763&type=1&l=c25c6e856c


Facebook - Srovnávací fotky


Další srovnávací fotky z různých lokalit






 





Žádné komentáře: