pondělí 13. srpna 2012

Podskalí

Zaniklá pražská čtvrť, kterou hojně obývalí plavci, tedy ne závodníci, ale lidé, kteří se starali o dopravu dřeva po Vltavě z jižních Čech. Chlapi, živící se těžkou prací.

Podskalí je hojně zdokumentováno literárně, zachovalo se i dost fotek, má svoje muzeum v bývalé celnici (a hospodě) na Výtoni.

Zaniklý svět. O životě našich předků v jeskyních známe jen to, co jsme si v hlavách, myslících podle dnešních vědomostí. O Podskalácích víme dost. Proč zmizelo Podskalí? Lidé chtějí žít jinak než předkové. Brzy budeme ohrnovat nad byty neklimatizovanými a chtěli bychom, aby se zachovaly domky, uličky, kam bychom se nestěhovali.

Pokud ano, přitáhli bychom si sebou všechny vymoženosti moderní domácnosti, bez kterých se nedá žít. Už vidím střechy ozdobené satelity, uličky zaplněné plechovými miláčky. Staré, rázovité čtvrti by byl stejně konec.

Dát tomu všemu nové omítky, vytvořit skanzen pro turisty? V bývalých hokynářstvím prodávat kraviny? Aby se prostoru normální člověk vyhýbal stejně jako krásné Malé Straně, plné turistů?

Asi se mnou nebude mnoho lidí souhlasit, snad raději vezmu staré fotky, Ignáta Herrmanna a budu snít o starém Podskalí. Čas se vrátit nedá, to my staří dobře známe. Ale proč nebýt nostalgický?

Bydlím v Podolí, které je odděleno od Podskalí vyšehradskou skálou. Začátkem dvacátého století naši předkové skálu provrtali. Od dětství jsem tudy jezdil tramvají, takzvaně do Prahy, do biografů, divadel, na flámy, nějak jsem si v mládí neuvědomoval, co vlastně stávalo mezi Výtoní a Morání. Trochu splácím dluh, když už v hospodách jsem dávno odkvetlý frajer.

Všechny historické fotografie jsem okopíroval na adrese: http://www.starapraha.cz/index.php


Pražské typy
Když už jsem se vyplakal, ještě přidávám fotku starých Podskaláků, podle vzhledu vysloužilých plavců. Ale vystrojili se, že? Srovnávací fotku jsem pochopitelně nedokázal, v dáli, spíš v mlze lze tušit Palackého most a to je málo. Myslím, že ti týpci sedí na kládách někde v místech, kde víc než sto let je věž s hodinami.
Kdysi sedával u železničního mostu strašně starej dědek, pletl tam sítě a kecal a kecal. Bylo mu snad skoro sto let, kdo chtěl, poslouchal, my pospíchali za holkama. Holky jsou fuč a dědek plete sítě někde na obláčku.


Podskalí ze železničního mostu
Podle minulé fotky je možné identifikovat dům, který je na obou fotkách. Už tady mám snad dvě srovnání, tyhle jsou trochu podobné, ale jiné. Mně se pohledy ze železničního mostu tolik líbí, že se třeba i opakuju. A taky se dobře fotí. Mám jistotu, že chlap s foťákem s cylindrem (určitě ho měl) stál na lávce železničního mostu. Je třeba jen najít vzdálenost od břehu řeky a to není problém. Prostě udělám fotku, popojdu krok, dva, udělám další, vybírám už doma, před sebou otevřené pivo.


Podskalí ze železničního mostu
Za sedm let je nábřeží téměř v podobě, jakou známe dnes. Věž s hodinami už tenkrát stála.


Rašínovo nábřeží
Další čtyři roky, na nábřeží stojí domy, zůstaly dodnes, tramvajové koleje natažené, dokonce víme, že tu stavěla jednička. Zajímavé je, že tehdejšímu fotografovi svítilo do ksichtu sluníčko, mně taky.


Pohled z Palackého mostu
Po mostě pochodují vojáci. Emauzy změnily podobu, aspoň, že jsem se trefil do zhruba stejných míst. To zelené uprostřed záběru je zabalený pomník Františka Palackého, stojící na Palackého náměstí. Opravuje se, buditel snad už brzy bude pěkně vymydlený.


Palackého náměstí
Pohled též z Palackého mostu. Zkuste přitáhnout do těchto míst žebřiňák, policajt začne určitě skákat metr dvacet. Neuřiznul jsem ze staré fotky text. Pěkně jsem si procvičil azbuku, vždyť jsem maturoval z ruštiny za dvě.


Podskalská třída
Fotky ze staré ulice existují, ale tohle je už nová výstavba. Podle ostrých hran na těchto budovách se dobře hledá místo focení.


Neklanova
Ulice, která je už za viaduktem železnice, ale Podskaláci o ní určitě věděli, přestože dnes mluvíme o Vyšehradu. A tak jsem zařadil dvě srovnání, protože další pokusy z Vyšehradu mi nevyšly. Osobně mě překvapilo, jak rušná ulice Neklanova byla. Fotil jsem sice v neděli dopoledne, ale ulicí občas projíždím, je zde trasa pro cyklisty a je v jakékoli době téměř liduprázdná. Napravo býval antikvariát, kde se daly za hodně nízký peníz koupit zajímavá elpíčka, rolety už jsou nastálo stažená. Nalevo je vidět upoutávka na hostinec U Karla IV, dobrá hospoda. Vzadu mrakodrap z Pankráce, vedle je při troše fantazie vidět Nuselský most.


Neklanova
Pohled z druhé strany, tedy směrem od Nuslí. Na rohu bývala velkopopovická pivnice, dnes opět čepují Kozla. Po osmdesáti letech.



Facebook - Srovnávací fotky













2 komentáře:

Anonymní řekl(a)...

Dobrý den - prohledávám teď internet kvůli fotkám Podskalí a náhodou jsem narazil na jednu, ze které je poznat, kde je místo, kde sedí "Pražské typy".

Na fotografii http://www.restauraceuvorare.cz/images/galerie/historie/3.jpg je vidět stejná dřevěná ohrada, před níž ti strejci sedí, i ty nízké domy odpovídají. A o ulici dál vyčnívá dodnes stojící kostel sv.Václava na Zderaze.
Plavci by tedy dnes seděli někde ve dvoře domu Gorazdova 7.

Václav Víšek řekl(a)...

Dobrý den, děkuju za zajímavé doplnění. Až půjdu kolem, kouknu se tam. V.V.