úterý 10. dubna 2012

Litoměřice bez listí - 1.část

Loni v květnu a červnu jsem dvakrát navštívil Litoměřice.
Tehdejší výsledky jsou na adresách:
a
Některá srovnání se mi nepovedla a tak skončila ve virtuálním koši, na jiná se nedostalo pro nedostatek času. A taky listí na stromech mě v pár případech donutilo odjett s nepořízenou. Zapsal jsem si na lísteček, co musím někdy v zimě vyfotit. Papírek zůstal v publikaci a já ho s radostí objevil a pochválil jsem se, jak jsem pořádný.
Byl nejvyšší čas, stromy už se obalují.
Většina historických fotek je okopírována z publikace Zmizelé Čechy – Litoměřice (Paseka 2011). Ostatní prameny uvádím u srovnání.


Předsunutá bašta u Dlouhé brány
Vylezl jsem z vlaku a hned před nádražím mám činnost. Bašta je z počátku 16.století, v 19.století sloužila jako vězeňská kaple. Dnešní stav je po rekontrukci v roce 1990, je v ní restaurace, vchod je z druhé strany, než jsem fotil. Ve věznici, která už nestojí, prý pykal za svoje činy Babinský, známý také z kupletu jako lotr mexickej. Aspoň mi to říkal v roce 1963 místní dědoušek, který pozoroval, co tam děláme. Zaměřovali jsme tehdejší stav kvůli nějakým úpravám. To mi bylo 20 a měl jsem před vojnou. Teď už jsem dědoušek.
Loni jsem záběr odložil a už mi to zarostlo zase…


Dlouhá ulice
Stromořadí v ulici je nádherné, ale loni se mi zdálo, že toho moc není vidět. Tady vidět je, ale ulice skutečně vypadá s vegetací lépe.
Tuto starou fotku jsem stáhnul na adrese:


Roh ulice Dlouhé a Kapucínského náměstí
Nárožní budova byla zbořena teprve v roce 1974. Zdá se mi, že je jí škoda, ale bůhví v jakém stavu byla.


Velká Dominikánská
Taky tady jsem podruhé. Strašně špatně jsem se orientoval i tentokrát. Před klášterem byla proražena Zítkova ulice, postaven velký dům, málem mi zakryli věž. Bez ní bych asi byl v troubě.


Náměstí Míru
Stromoví je v době vegetační neprosto neprůhledné. Překvapuje mě, kolik hodně starých fotek je v Litoměřicích. A tato není výjimkou. Staré, významné město, dokonce asi bylo vládcům města v minulém režimu trapné zde postavit nějaké nákupní středisko nebo sídlo důležité organizace. Domy na svém místě, jen málo přestavované a to, prosím, rozdíl 135 let.


Náměstí Míru
Jihozápadní roh. Jen nárožní dům U kamenného jelena je významněji přestavěný. V domě uprostřed snímku je bufet, kde jsem měl pocit, že mi předložili k jídlu blaf. Nebo jsem mlsnej.


Vavřinecká ulice
S budovou církevní dívčí školy Karla Boromejského. Nikdy by mě nenapadlo, jak těžké bude tohle od oka jednoduché srovnání. Loni jsem výsledky vyhodil, tentokrát k tomu mnoho nechybělo. Pletla mě skutečnost, že šířka domu se změnila.


Roh Mostecké ulice a Mezibraní.
Při budování silničního obchvatu a přeložce železniční trati v letech 1956-57 změnila ulice Mezibraní svůj charakter. Na místě rohového domu je dnes značně frekventovaná ulice.


Mariánské náměstí
A začátek Švermovy ulice. Vypadá to tu jinak. Zůstal dům, kde dnes svítí sázková kancelář, vzadu domy ve Švermově ulici a hodně mi pomohl obrubník, před kterým v roce 1930 očumovali dva. Zůstal přs 80 let na svém místě.


Hvězdárna
Objekt hradební bašty s hospodářským dvorem měšťanského pivovaru. Žebřiňáky prodělaly významnou modernizaci.


Hvězdárna
S hradbami z druhé strany. Poměrně příjemný prostor zde dnes je.


Komenského ulice
Ústav hluchoněmých zmohutněl a stal se z něj Diecézní dům kardinála Trochty. Přijela auta, přišla dáma v červeném. Sloupek oplocení je na svém místě, i další, ale dáma mi před něj strčila hlavu.

Procházka po Litoměřicích pokračuje v článku Litoměřice bez listí - 2.část, který je hned nad tímto.


Facebook - Srovnávací fotky


Další srovnávací fotky z různých lokalit










Žádné komentáře: