pondělí 3. prosince 2012

Mladá Boleslav podruhé

Některé z publikací o zmizelých Čechách, možná většina, jsou řešeny geniálně. Člověk vezme knihu, pokud ji někde nezapomene, a kráčí. Aní plán města nepotřebuje, všechno logicky seřazené i pro člověka, jako jsem já.
V duchu děkuju autorce Sylvě Městecké, zde na blogu děkuju veřejně.
Protože jsem všechny fotky stažené z internetu vyčerpal ve své první návštěvě, můžu bez rozmýšlení říci, že všechny staré fotky, jejichž kopie jsem použil při srovnávání, jsou z publikace Zmizelé Čechy – Mladá Boleslav od Sylvy Městecké, kterou vydalo nakladatelství Paseka v roce 2011. Současný stav jsem fotil já.
Vydávám se na cestu městem, kde jsem byl mnohokrát, ale, jak to bývá, jen tak jsem projel a určitě jsem někde řekl „Tady už jsem byl“
Neříkám, že se ze mě stal znalec, ale byl jsem přinucený sám sebou, abych si o městě aspoň něco přečetl.


Pražská ulice
Už před sto lety stáli na pylonech stejní kamenní lvi, jako dnes. Pozůstatek bývalé Pražské brány.


Zámek
Vlevo je Josefínské křídlo, dveře, které tam jsou místo dřívějšího okna, je vstup do muzea.


Staroměstské náměstí
Jsem tu znova. Minule jsem toho porovnal dost, ale přidávám. Místo obchodu s prádlem Josefa maška je zde Blues Café. Snad nedělají té krásné muzice ostudu. Tři baráky vlevo byly strženy v 90.letech 20.století, poslední jen částečně, zde je výsledek.


Kolem morového sloupu vzrostlé lípy vzaly za své, jehličnan před radnicí je právě instalovaná vánoční výzdoba. Úplně vlevo je hotel U Zlatého věnce.


Kolem morového sloupu vzrostlé lípy vzaly za své, jehličnan před radnicí je právě instalovaná vánoční výzdoba. Úplně vlevo je hotel U Zlatého věnce.


Sláva před budovou hejtmanství, která byla zasažená při bombardování v roce 1945. Věž na dnešním snímku patří kostelu svatého Jana Nepomuckého.



Detail staré radnice. Záběr mi zastínili pracovníci Slováckých strojíren z Uherského Brodu, coby zdobitelé vánočního stromu.


Křídlo staré radnice, v němž bylo vězení. Přestavěno v roce 1939.


Masná ulice
Staré masné krámy, později první stálá boleslavská sokolovna. Dům byl zbořen v roce 1955 a otevřel se nám pohled na věž nové radnice, podle které jsem srovnání orientoval, Komenského náměstí, vpravo s věžemi je pošta.


Železná ulice
Pohled ke Staroměstskému náměstí.


Nároží s Pivovarskou ulicí s bývalou Živnostenskou záložnou. V roce 1992 byla nahrazena dnešní budovou banky.


Vyústění Železné ulice na bývalé Movoměstského náměstí, posléze Mírového náměstí. Za kostelem svatého Jana Nepomuckého je už dobře vidět panelová hradba.



Při své druhé návštěvě Boleslavi jsem vyrobil tolik srovnání, že mi činí potíže dát je do jednoho článku.
Pokračování příště, bych taky mohl napsat, ale bude hnedle vedle.




Žádné komentáře: