pondělí 12. dubna 2010

Karlín

Jsem rodák z Podolí, z okna čumím do Braníka. Proč se mi do života plete Karlín?

Ve 14 letech jsem na průmyslovce poznal výborného kamaráda. Trvá to dodnes. Tvrdil mi, že Podolí je venkov, Karlín, to je to pravé! Bydlel v domě, kde se nachází hospoda U Zábranských. Pěkný byt v poctivém domě. Celá rodina byla skvělá. Jediným škraloupem bylo, že jejich syn se kamarádil se mnou. Jaké můžu mít zážitky? Jednou mě a dalšího spolužáka přivedl domů a z okna nám ukazoval v protějším domě okno, odkud ho sváděla asi o deset let staší paní, učitelka. Zřejmě byla na zajíčky. Jindy rodiče nebyli doma, hráli jsme maryáš, přinesli jsme si od Zábranských točené pivo v pětilitrovém hrnci. Větší nádoba tu nebyla. Pivo jsme pak nabírali naběračkou. Fuj, to musela bejt pochoutka! Nechám toho, byla to slušná rodina.

Na prázdninové praxi v Krkonoších jsme poznal děvče z Prahy. Bydlela vedle obchodního domu Bílá labuť, učila se prodavačkou, na praxi chodila do Karlína. Na rohu Sokolovské a Thámovy ulice býval mlíčňák, na druhém rohu mlíkárna, kde se ona dívka učila prodávat. Dlouho si ze mě spolužáci dělali srandu: "Co dělá tvoje mlíkařka?" Ještě dnes si pamatuju její telefon. 65356. Pak tam byly nápoje, pak ten barák zbourali, nevím, co tam je teď.

Na dálkovém pochodě v Šumperku jsem potkal děvče, spíš mladou ženu z Prahy. Prodávala v obchodním domě Bílá labuť a bydlela v Karlíně, v Křižíkově ulici naproti hospodě U Zábranských. Stala se mou manželkou, nikdo jí nenutil, mohla si za to sama. Dva roky jsem tam bydlel, narodil se nám syn, drandil jsem s kočárkem, třeba na Invalidovnu, kde se dalo popíjet pivo před venku před výčepem. Nebo jsem jezdil tunelem na Vítkov, ale nebudu sem plést Žižkov.

"Je všechno jenom náhoda?" Zeptal by se Miroslav "Balíček karet" Černý.

Přestěhovali jsme se na jih Prahy, manželka o Karlínu mluvila a málem slzu přitom vždy uronila.

Pak jsem se v roce 2002 z Florence díval na to, jak se pokoušela Vltava udělat z Karlína Benátky. O měsíc později jsem se projížděl na kole zničenými špinavými ulicemi, bylo mi teskno. Přece jenom jsem tu prožil dva hezké roky.

Dnes jsem dostal pozvání stát se fanouškem stránek "Karlín". Nezaváhal jsem ani chvíli.




Facebook Václav Víšek

















Žádné komentáře: