středa 19. října 2011

Praha 1969-2011 část 6

Staré Město, Široká
Přesně sleduju negativ, jak jsem tehdy fotil. Vystoupil jsem z tramvaje ze sedmnáctky, která tu jezdí pořád. A udělal efektní fotku. Jak budou ta Hradčana pěkná průhledem u Filosofické fakulty. Jsem si myslel. Změny? Lešení u sloupů před Rudolfinem zmizela, strom taky, chodník je s jiným vzorem.



Staré Město, Široká
Tady jsem od náměstí Jana Palacha poodešel, nahoře je vidět Černá věž, vpravo od ní Rudolfinum a úplně vpravo je vidět kus Pinkasovy synagogy s pěknýmdřevěným plotem.



Staré Město, Maiselova
Spíš pohled do Maiselovy ulice z křižovatky se Širokou ulicí. Lešení na Židovské radnici zmizelo, tehdejší výhled na stráň pod Letnou zmizel. Přibyl hotel Intercontinental.



Staré Město, Kozí
Kozí ulice z nároží s ulicí Vězeňskou. Tady to mírně prokouklo. Zábradlí zůstalo, ale patníků je mi líto.



Staré Město, U obecního dvora
Ulice na první pohled nezměněná, včetně dřevěných dveří vlevo. Ale ne, zadky aut jsou jiné, strom vyrostl, za ním je schovaná hospoda, která tehdy nebyla. Dům, který je vlevo za vjezdem je rodný dům Josefa Mánesa. Je na něm pamětní deska, na které je uvedeno číslo domu 799, přestože dům sám má čp.798. Já se bojím, abych nenapsal nějakou volovinu, i pamětní desky mají svoje chyby. Za stromem na galerii byla skupina českých turistů, které sem zavlékl průvodce, něco mluvil o Mánesovi, ale hlavně o jeho milence. To byla služebná Šťovíčková, kterou malíř přivedl do jiného stavu a rodina mu zakázala si ji vzít. Turisty historie zjevně bavila.



Staré Město, U obecního dvora
Tak tady se čas zastavil. Nároží je tolik otlučené, že ani žádnému sprejerovi nestálo za stříknutí. Milá je modrá cedulka, označující, že se zde vyskytuje šoupě. Bohužel nevím, jestli vodovodní, či plynové.



Staré Město, Ve Stínadlech
Ulička, připomínající Foglarovy Rychlé šípy. Jmenuje se tak teprve od roku 2007, kdy radní z Prahy 1 rozhodli, že ulice Ve Stínadlech musí existovat, protože jinak by to vypadalo, že si ji Foglar vymyslel. Spojuje ulici U obecního dvora s Haštalským náměstím. Hledíme na zeď a okno kostela svatého Haštala, který už není otlučený jako tehdy, kdy nápis křídou sděloval, že padá omítka. Už jsem srovnání zveřejnil na svém profilu, takže používám poznámky diskutujících. Na rohu vpravo vystřídal Dubčeka a Svobodu punk. A lampu někdo ukrad, jak se domnívá moje spolužačka.



Staré Město, Řásnovka
Nevím, jestli se tenkrát už opravovalo nebo lešení bylo kvůli bezpečnosti chodců. Dnes hledíme na hotel Agnes.



Staré Město, Řásnovka
Tady se opravovalo dlouhá léta, výsledek asi stojí za to.



Staré Město, Haštalské náměstí
Pěkně jsem se zapotil. Pořád jsem lítal s foťákem tak, abych dostal do záběru roh kostela svatého Haštala a barák, kde jsou z oken větrány peřiny, to je dnes hotel Agnes v Řásnovce. Chvíli mi trvalo, než jsem pochopil, že ohrada v roce 69 skrývala základy domu. Jsem pyšný, že jsem situaci pochopil. Ještě to se mnou není úplně nejhorší.



Staré Město, Rybná
Měl jsem před sebou svoje fotky z roku 1969, věděl jsem, kudy asi jsem kráčel. Tenhle roh, kde někdo nedbale zabílil nápis přirovnávající SSSR k nacistické SS, jsem si v duchu vybavoval. Přece ho musím znát. Ale odkud? Bodejť by ne, chodil jsem tudy coby průmyslovák na tělocvik do tělocvičny, která byla v dnešním klubu Roxy. A protože v témž baráku měli mí mimopražští spolužáci internát, chodil jsem za nimi hrát maryáš.



Staré Město, Masná
Ulice, kterou jsem důvěrně znal deset let před tehdejším focením. Jak to přesně je se školami v okolí, už se mi plete. Napravo je průmyslová škola dopravní, ale bývala tu strojárna, však budova měla pokračování, které se sem nevešlo, stál jsem na chodníku naproti. Chodili jsme sem na obědy. Spíš bych mohl napsat, že jsme měli chodit. Ze začátku i chodili. Rodiče peníze dali, já si obědy nezaplatil, peníze prokouřil a propil, to dělaly i další generace. Do jídelny jsem se chodil informovat, co bylo k obědu, protože maminka se mě doma hned ptala, co jsme měli k obědu. A pořád si vymýšlet... Jen bylo jasné, že jsem se moc nenajedl, měl jsem hrozný hlad.



Staré Město, Týnská
Otlučená ulička, která byla hned naproti naší škole, se proměnila. Jsou tu hospody a bezvadně funguje wi-fi signál, i mimo hospody. Předpokládám, že každý chápe, že věže patří Týnskému chrámu.



Staré Město, Týnská
Tady už jsem skoro u chrámu. Musel jsem dlouho čekat, až se průchod uvolní, lidí hodně a strkali do mě!



Staré Město, Týnská
Místo míchačky na beton se tady prodává, snad zmrzlina nebo něco podobného, už je to týden... Jen kraj pultíku je vidět. Průchod vpředu je do Ungeltu. Vlevo na rohu býval obchod se železem. Eduard Čapek se majitel jmenoval, fakt to byl celá léta soukromník, prodávaly se tu věci užitečné, ale i ohnutý hřebík se dal koupit. Gumičku k magnetofonu jsem tady sehnal. Nevím, proč krámek přežil, ale je faktem, že nepřežil počátek let devadesátých. Místo něj je restaurace.



Staré Město, Malé náměstí
Bývalé železářství U Rotta, dnes hard rock café jsem tu už prezentoval, ale srovnání je možná i zajímavé.



Staré Město, Husova
Roh Husovky a Karlovky leží na zlaté cestě od Karlova mostu na Staroměstské náměstí, je hrozně frekventovaný. V roce 69 člověk v červnu potkal jen podivína. Našel jsem složitě místo tehdejšího focen,í a zašprajcoval jsem se na něm, v rukou notebook se starými fotkami a foťák, stál jsem jako sloup. Turisti, zvláště ti z východu, se ke mně jako k blbě umístěnému sloupu chovali, naštěstí neměli sebou moc psů.



Staré Město, Jilská
Motiv s restaurací U Vejvodů už tu byl. Kdoví jestli jsem hned nešel na jedno. Nebyla to špatná hospoda za komoušů.



Staré Město, Vejvodova
Asi mě tenkrát upoutala zašlost ulice. Má svou atmosféru. Ani dnes sem turisté nezabloudí, přestože o pár kroků dál není kam plivnout.



Staré Město, Vejvodova
Průchod do Michalské.



Staré Město, Vejvodova
Záběr z druhé strany než byly minulé dva.



Staré Město, Betlémské náměstí
Znovu opakující se pohled. Už jsem si asi v červnu nepamatoval, kde jsem fotil před měsícem. Taky proto, že jsem tyhle fotky poprvé viděl až letos.



Staré Město, Betlémské náměstí



Staré Město, Zlatá
Zdánlivě jednoduchá záležitost a musel jsem sem dvakrát. Pravá strana se hodně změnila a já se aspoň prošel celou ulicí až k Divadlu Na Zábradlí. Tam jsem si v příjemné vinárně vypil dvojku a došel na záchod. Cesta ale stojí za to i bez vinárny.



Staré Město, Karoliny Světlé
Kdysi ulice Poštovská. Ale v druhém baráku v pravé frontě se narodila Karolína Světlá. Měla štěstí, po mně Jeremenkovu ulici v Podolí těžko přejmenují.
Pohled na Staroměstskou vodárnu. Vpravo se jde do Betlémské.





Facebook – Srovnávací fotky










Pohled na Betlémskou kapli z nároží ulice Konviktské.

1 komentář:

Anonymní řekl(a)...

moc hezké srovnání a trocha nostalgie

Jana