pondělí 3. prosince 2012

Mladá Boleslav potřetí

pokračování z článku Mladá Boleslav podruhé


Synagogní ulice
Vpravo je zeď nové radnice, následně vodárenské věže, vzadu je synagoga, po níž zbyl jenom název ulice.


Taková ulička vedla od synagogy směrem do ulice Starofarní. Nebylo toho moc, čeho jsem se mohl chytit, ale dům vpravo zůstal a dole… Ale jo, asi to bude tak.


Kostel Nanebevzetí Panny Marie
vlevo je vidět vodárenská věž.


Starofarní ulice
Trochu jsem si zafantazíroval, ale bude to tak. Kolem dnes žlutého baráku vedla tehdy úzká ulička k synagoze, kterou jsem se díval dolů na předminulém snímku.


Otočil jsem se dozadu, vidím kostel Panny Marie, vpravo je přestavěné křídlo staré radnice, zástavba vpravo je fuč.


Dům na bývalém Josefském náměstí, kde býval koloniální velkoobchod firmy Benda a Fišer. Měl jsem toho strašně málo na identifikaci, detaily na okrajích fotky, ale nemohl jsem si odustit zvěčnit „vkusnou“ náhradu.


Komenského náměstí
Drobné domečky musely ustoupit stavbě pošty. Vlevo je bývalá dívčí škola, dnes samozřejmě dál slouží školství. Jak to tenkrát dělali, že po sto a více letech jsou budovy škol stále použitelné pro stejný účel. Chtěl bych vidět dnešní sídlištní krabice, co s nimi bude za 50, 100 let. Jeden ze starých domečků – nejvíc vlevo – je Bendův fotoateliér.


Dům, kde bývalo Kazdovo řeznictví, i později tu byla prodejna masa, byl teprve nedávno „vyměněn“ za tělocvičnu, patřící sousední škole.


Ulice Na Karmeli
Její začátek na rohu Komenského náměstí. Vlevo bývala hasišská zbrojnice a tahle nová snad slouží témuž účelu, to jsem se nezeptal. Třeba příště. Ulice byla přestavována v roce 2005 kvůli výstavbě vysokoškolského centra.


Bývalé piaristické gymnázium


Českobratrské náměstí
Pohled z něho směrem na Karmel. Vlevo býval dům, zvaný zimní sbor, zbořený v roce 1981.


Českobratrská ulice
Domy byly zbourány v roce 1965 a 1979. Do Palackého třídy se otevřel pohled.


Velký dům byl stržen v roce 1997, podle publikace ve značně zbědovaném stavu.


Lukášova ulice
Dům s krásnou fasádou s firmou fotografa Bendy a krejčího Tajera jsem už fotil minule. Dnes mám fotku, která je trochu z jiného místa a je proto vidět Českobratrský sbor.


Pro dnešek dost, ale do Boleslavi se ještě vypravím, něco jsem nedokončil. Jestli mě nestrčí čert do pytle a neodnese do pekla.


2 komentáře:

Anonymní řekl(a)...

Pane Víšku, přijměte obdiv za trpělivost se kterou jste dával dohromady historii se současností. Je zajímavé hledat podobu mezi obrázky. A nejvíce, na starých obrázcích, se mi líbí, nejsou tam auta. Jaromíra Korcová

Alena řekl(a)...

Dobrý den, připojuji se k předchozímu komentáři. Nicméně opravím popisek u náměstí Na Kozině. Po zbourání domů není vidět kostel Jana Nepomuckého, ten stojí vlevo od náměstí, je to kostel sv. Havla, kterého máte na krásné fotografii nad ulicí Viničnou.